Starten för den speciella pandemilag regeringen nyligen aviserade att man vill införa i mars nästa år vill man nu tidigarelägga två månader. Samtidigt vill man ge regeringar ökad handlingsfrihet under kriser.

Sverige har passerat 8 000 döda i covid-19 och det exakta antalet avlidna ligger på tisdagen på 8 167.

Tidigare i december meddelade regeringen att man vill införa en speciell pandemilag för att möjliggöra bland annat strängare restriktioner och nedstängningar av verksamheteter.

LÄS ÄVEN: JO ger regeringen bakläxa på pandemilag – långtgående inskränkningar i demokratin

Initialt var det meningen att denna skulle införas den 15 mars nästa år, men nu vill man att denna ska träda i kraft redan till den 15 januari och gälla i ett år framöver.

Planen är att en proposition ska läggas på riksdagens bord direkt efter nyårshelgen.

– Det är ambitionen att lägga en lagstiftningsproposition i riksdagen om pandemilagen, eller delar av pandemilagen, den 4 januari. Det kan jag bekräfta, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Detta innebär att riksdagen måste bryta julledigheten, vilket inte har skett sedan tsunamikatastrofen 2004.

LÄS ÄVEN: Sverige inför reseförbud från Danmark och Storbritannien

Ytterligare ett förslag från regeringen att att förbereda för framtida kriser och katastrofer genom att ge dåvarande regeringar utökade befogenheter.

– Det skulle kunna handla om naturkatastrofer, omfattande smittspridning eller terrorattentat, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Man tillsätter nu en kommitté dit alla riksdagspartier är inbjudna där detta ska diskuteras.

LÄS ÄVEN: Vaccineringarna kan börja om tio dagar