Sveriges obefintliga krisberedskap har hamnat i ljuset i och med coronaepidemin. Men så sent som för tre år sedan stod Anders Ygeman, f.d. inrikesminister och numera digitaliseringsminister, och sa att sådana lager ska inte återuppbyggas. Ygeman menade i istället att vi kan “utbyta varor med länder i vår närhet”.

Det var på Folk och försvars rikskonferens i Sälen år 2017 som Ygeman höll tal i egenskap av inrikesminister. Han var där för att redogöra för regeringens samlade strategi för att rusta upp den civila beredskapen.

Under sin presentation gjorde han klart att regeringens strategi är att inte återuppbygga stora lager av mat och andra råvaror för att kunna ha vid krig och kris.

– Självförsörjningsgraden är kanske inte det absolut viktigaste, vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet, sa han då.

Skyller på Sverigedemokraterna

Ygeman menade dock att försörjningen av bensin och diesel till de lastbilar som ska transportera maten i så fall var ett större problem men att det viktigaste var skyddet av statliga och privata IT-system.

– Ett modernt civilt försvar måste ha muskler att bekämpa de nya hoten. IT-attackerna är ett faktum och de sker dagligen, betonade han då.

Han passade samtidigt att skylla på Sverigedemokraterna och Ryssland.

– Jag tror att Ryssland kan använda Sverigedemokraterna för att destabilisera. Man är ett parti som inte har klarat av att hålla rågången mot Ryssland.

Kryper till korset

Nu, tre år senare, kryper dock socialminister Lena Halengren (S) till korset och säger, tvärtemot Ygemans analys, att det var fel att montera ner det civila försvaret:

– Ja det är rätt, vi har haft stora lager och vi har brett, över alla partier, sett till att avskaffa dessa. Det ser vi i det här läget att det var fel, erkände hon i SVT Agenda.

Men uttalandet stämmer inte riktigt. Sverigedemokraterna har inte varit med om att avskaffa lagren. Tvärtemot har de i Riksdagen agerat för att Sverige ska börja återuppbygga dessa. I en kommittémotion från 2014 föreslog partiet följande:

Som ett led i försörjningsberedskapen kan konstateras att svenska myndigheter bör upprätta beredskapslager av olika typer av varor, i enlighet med vad som tidigare har varit fallet.

Så sent som 2012 hade Sverige över 7 miljoner skyddsmasker. Men Reinfeldt-regeringen beslöt avveckla hela det svenska beståndet. År 2008 skrev SvD om hur Reinfeldt vill ”förstöra hela sju miljoner skyddsmasker som lagrats för svenska folket”.

– Vi har kommit till vägs ände. Att lagra alla masker drar kostnader och vi har en annan säkerhetspolitisk situation, sa utredaren Roland Nilsson vid räddningsverket då.