Regeringens förslag om krav på tillstånd för alla löstagbara vapenmagasin, saknar stöd i riksdagen. Detta står klart efter att L och M på fredagen beslutade att rösta nej. Regeringen tycker att förslaget är ett bra sätt för att bekämpa gängbrottsligheten.

I oktober i år skrev justitiedepartementet att reglering av vapenmagasin är ett ”nytt verktyg mot gängvåldet”. Förslaget var att alla löstagbara vapenmagasin skulle regleras på samma sätt som ammunition.

Detta skulle i praktiken innebära att alla svenskar som innehar vapenmagasin utan att ha licens för dem – eller utan att magasinen är kopplade till ett vapen med licens – ska kunna dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader, enligt förslaget.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg skulle den nya lagstiftningen innebära att vapenmagasin som hittas i kriminella miljöer regelmässigt kan beslagtas.

Förslaget röstas ned efter massiv kritik

Det stod igår klart att regeringens förslag faller efter att både Liberalerna och Moderaterna bestämt sig för att rösta nej, rapporterar SR Ekot.

– Vi kommer att rösta nej till det här förslaget, därför att vi ser ju att det kommer drabba hundratusentals jägare och sportskyttar, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

Förslaget har mött stor kritik från många håll och kanter. Många menar att förslaget är olämpligt då det går ut på att jaga laglydiga sportskyttar och jägare samtidigt som brottslingar ändå struntar i vapenlagar. Bland kritikerna återfinns bland andra den framgångsrika sportskytten Pia Certé.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tillkännagav snabbt att de kommer rösta nej till förslaget. Centerpartiet anslöt sig också till detta beslut under torsdagen eftersom man ansåg att förslaget riskerar förstöra för jägare, sportskyttar och samlare.

Efter att M och L meddelat att de också tycker förslaget är dåligt står det klart att regeringen saknar riksdagens stöd i frågan.