ibn-rushd-stening
Inrikes

Regeringens samarbetspartner mot ’islamofobi’ gav pris till guide som förespråkar stening

Publicerad 1/30/2018
Annons

Det islamistiska studieförbundet Ibn Rushd lanserade nyligen webbplatsen Islamofobi.se med uppgivet syfte att motarbeta hatbrott och diskriminering av muslimer i Sverige. Webbplatsen finansieras med statligt bidrag från Myndigheten för stöd till trossamfund som sorterar under Kulturdepartementet och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Ibn Rushd har fått skarp kritik för att ägna sig mer åt islampropaganda än utbildning. I motsats till andra studieförbund saknar man exempelvis en kurskatalog och många frågetecken finns kring de studiecirklar man uppger sig anordna. Många av de tiotals miljoner i statliga bidragspengar avsedda för verksamhet som man erhållit förefaller ha gått till annat, bland annat till att köpa hotell.

Kritiken har också handlat om organisationens radikala och fundamentalistiskt muslimska inriktning. Ett exempel på detta är att Ibn Rushd för några år sedan delade ut sitt instiftade hederspris till sajten Islamguiden som bland annat förespråkar dödsstraff genom stening för sexuell otrohet och avhuggna händer som påföljd för stöld.

I sin motivering kallar Ibn Rusd Islamguiden för ”en oerhört betydelsefull mötesplats” och ”en brobyggande, informativ kunskapskälla” som bidrar till att ”öka förståelsen för och kunskapen om islam och muslimer i Sverige”. Initiativtagarna till guiden beskrivs som ”inlyssnande eldsjälar som brinner för hög kvalitet”. Man uppger också att juryn i sitt beslut att ge priset till Islamguiden har vägletts av ”folkbildning och integration.

Men trots den breda och allvarliga kritiken väljer regeringen att via Kulturdepartementet och Myndigheten för stöd till trossamfund finansiera Ibn Rushd som samarbetspartner mot det man kallar ”islamofobi”. Basen för detta arbete är sajten islamofobi.se.

Begreppet ”islamofobi” har ifrågasatts, dels eftersom det ger en falsk kliniskt psykologisk legitimitet åt ett fenomen som ligger utanför psykologins område och dels för att missbrukas genom att användas även för saklig islamkritik och granskning. Ibn Rushd har bland annat med hänvisning till att det skulle vara islamofobi försökt stoppa andra studieförbund från att hålla seminarier om terrorism. Ordet ”islamofobi” dyker också regelmässigt upp från företrädare från Ibn Rushd när förbundet får kritik.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1071Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons