Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar via Twitter att regeringen beslutat att med flyt evakuera ytterligare ”en grupp” afghanska medborgare. Ingen siffra anges men i samband med ett uttalande från Linde på torsdagen nämndes att det kan röra sig om flera hundra personer.

Enligt utrikesministern handlar det främst om personer som långt tillbaka i tiden – för mer än sju år sedan – haft någon form av uppdrag för det svenska försvarets insatsstyrka i Afghanistan. Linde skriver vidare att arbetet med att transportera hit afghaner ”fortsätter med oförminskad styrka”.

Ett inte närmare preciserat antal människorättsaktivister som kan befaras ha hamnat i onåd hos talibanregimen ska enligt Linde också ges en fristad i Sverige och flygas hit på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Det framgår inte huruvida det krävs att konkreta hot riktats mot en person för att denne ska kvalificera sig för asyl.

Enligt utrikesministern har de personer det nu handlar om ”ännu inte anlänt till Sverige”. Hon uppger inte när så väntas ske.

Utvisade kriminella evakuerades tillbaka till Sverige

Regeringen meddelade tidigare att evakueringsinsatsen var avslutad men de nya uppgifterna från Utrikesdepartementet indikerar att så inte är fallet. Kritik har riktats mot insatsen då flera kriminella afghaner som utvisats ut Sverige lyckats ta sig ombord på evakueringsflygen och nu inte på grund av beslut från Migrationsverket får utvisas på nytt.

Det råder samtidigt oklarheter kring vilka betydligt fler av de som flugits till Sverige egentligen är. Endast fyra av hundra uppges ha kunnat styrka sin identitet med handlingar. Kritik har även riktats mot att afghaner som uppger sig ha flytt till Sverige och sedan rest på semester till det forna hemlandet får hjälp av UD att ta sig till Sverige, en kritik som Linde beskrev som att ”kasta skit på människor”.

LÄS ÄVEN: ’Svenska Robina’ tog föräldraledigheten i Afghanistan: ”Tredje besöket här”

Vill tona ned hur många det handlar om

I en intervju med Sveriges Radio på torsdagen vill Ann Linde tona ned antalet personer som evakuerats till Sverige genom att endast nämna det 40-tal som varit lokalanställda vid den svenska ambassaden.

– Det rör sig om 40 lokalanställda ungefär för Sveriges räkning, sade Ann Linde till statsradion.

Hur många det i själva verket totalt handlar om är oklart men med de som nu väntas evakueras inkluderade torde det sannolikt röra sig om minst 1 500 personer. Samtliga får, trots stor bostadsbrist, förtur i kommunernas bostadsköer och ekonomisk hjälp att möblera sina lägenheter och för sin fortlöpande försörjning. När siffran var uppe i 1 100 personer beskrev utrikesministern insatsen som ”fantastisk”

LÄS ÄVEN: Ann Linde om 1100 influgna afghaner: ”Fantastiskt”

I bjärt kontrast till uppgiften att den absoluta majoriteten av de evakuerade inte kunnat identifiera sig och att flera varit utvisade kriminella, uppgav inrikesministern till Sveriges Radio att bara personer som klarar en säkerhetsprövning tillåts kliva ombord på flygplanen till Sverige.

– Nu ska vi fortsätta säkra listan och se att de verkligen har jobbat för Sveriges ISAF-styrka och att de klarar en säkerhetsprövning, sade Linde.

Höjer biståndet till Afghanistan till en miljard

Nyligen beslöt regeringen också att öka biståndet till det Afghanistan med 56 miljoner kronor. Det innebär att nu en miljard svenska skattekronor varje år betalas ut till det talibanstyrda landet.

Regeringen hoppas att pengarna inte ska hamna i talibanernas händer men Samnytt rapporterade så sent som för några dagar sedan hur Riksrevisionen slagit larm om att miljarder försvinner ur Sveriges biståndsbudget, pengar som ingen vet vart de tar vägen.

Enligt en färsk rapport har de 14 miljarder som Sverige hittills betalat ut till Afghanistan inte gjort någon nytta för att lyfta landet ur dess dysfunktionella tillstånd av fattigdom, klanvälde och korruption.