Charles Michel

Belgiens premiärminister Charles Michel.

Inrikes

Regeringskris i Belgien – koalitionen spricker på grund av FN:s migrationsavtal

Publicerad 12/9/2018
Annons

Det flamländska nationalistpartiet NVA lämnar den belgiska regeringskoalitionen. Detta efter att premiärminister Charles Michel från liberala MR meddelat att han reser FN-mötet i Marrakesh för att skriva på det hårt kritiserade globala migrationsavtalet. Avhoppet medför att regeringen inte längre har majoritet i parlamentet och kan få svårt att sitta kvar. 

I motsats till bland annat Sverige har det belgiska parlamentet fått rösta om huruvida man ska ställa sig bakom FN:s migrationsavtal. Omröstningen hölls i torsdags och resulterade i att en majoritet i parlamentet förklarade sig vara för att skriva under.

Flamländska NVA, som röstade emot, har efter interna diskussioner nu kommit fram till att man inte kan sitta kvar i en regering som undertecknar FN-avtalet. NVA är största parti i den belgiska delen av Flandern och har fram tills nu innehaft finansminister- och inrikesministerposterna.

Premiärminister Charles Michel meddelar att han inte kommer att vidta några åtgärder med anledning av regeringskrisen förrän han kommer tillbaka från FN-mötet i Marrakech.

Avhoppen kan även komma att påverka möjligheterna att bilda regering efter det parlamentsval som är planerat att hållas i maj nästa år. Belgien innehar sedan tidigare ett inofficiellt rekord i att vara utan regering. Det tog 2010-2011 541 dagar att få en regering till stånd.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons