Regeringskvarteren i centrala Stockholm drabbades under måndagseftermiddagen av strömavbrott. Det uppger elnätsföretaget Ellevio för Samnytt. Regeringskansliets presstjänst dementerar emellertid att regeringen drabbades av strömavbrottet.
– Vi har inga uppgifter om att några av Regeringskansliets byggnader skulle vara drabbade, säger Ulrika Langels på presstjänsten.

Klockan 12:40 på måndagseftermiddagen försvann strömmen för ett hundratal kunder i centrala Stockholm. Inte minst drabbades Centralstationen i Stockholm, där bland annat butiker och restauranger blev strömlösa.

Men elavbrottet var mer omfattande än så. Enligt Ellevios presstjänst och information på elnätsföretagets hemsida drabbades bland annat regeringskvarten med inte minst Rosenbad av strömavbrottet.

– Det var Rosenbad, Klarakvarteren, Vasaplan, Centralstationen och Centralplan. Det är vad vi har fått till oss, berättar River på Ellevios presstjänst för Samnytt.

– Det var 101 av våra kunder som drabbades. Sedan vet vi inte hur många det var av andras kunder.

Faksimil
Faksimil

Dementeras av regeringskansliet

Enligt avbrottskartan på Ellevios hemsida drabbades samtliga regeringskvarter av strömavbrottet. Men Ulrika Langels på regeringskansliets presstjänst dementerar att regeringen drabbats av strömavbrottet.

”Jag dubbelkollade nu och som sagt så har vi inga uppgifter om att några av Regeringskansliets byggnader skulle vara drabbade av elavbrottet”, skriver hon i ett mejl till Samnytt.

Inte heller Statens fastighetsverk känner till att regeringskvarteren skulle ha drabbats av strömavbrottet.

”Jag har pratat med Malin Hurtig, vår fastighetschef för Regeringsbyggnader. Hon har varit i tjänst hela dagen just i regeringskvarteren och berättar att Statens fastighetsverks byggnader inte fått några indikationer på att våra byggnader har varit påverkade av strömavbrottet”, skriver komunikatören Maria Fernlund i ett mejl och fortsätter:

”Malin var på lokalkontoret i kvarteret Loen vid tiden för strömavbrottet, tillsammans med sin elansvarige. Hade något varit på tok så hade de garanterat fått reda på det.”

Får inte kommentera

Ellevios felanmälan uppger för Samnytt att de inte närmare får kommentera strömavbrottet i regeringskvarteren. Statens fastighetsverk svarar inte på om de klarade elförsörjningen med hjälp av reservkraftverk eller UPS:er.

Rosenbad är för närvarande stängt för renovering, och regeringskansliet har flyttat verksamheten till kvarteren Loen och Leonet. Även de kvarteren var emellertid drabbade av avbrottet, enligt Ellevio.

De drabbade kunderna i centrala Stockholm fick tillbaka strömmen klockan 14:04. De hade då varit utan ström i nästan en och en halv timme.

Det var under eftermiddagen inte helt klarlagt vad som orsakade elavbrottet, men en avklippt strömkabel och arbeten i ett ställverk var två av de förklaringar som gavs. Ellevio understryker att avbrottet inte berodde på något fel i deras system.