Enligt Region Värmland var mer än hälften av alla gravida som skrevs in hos barnmorska 2022 överviktiga. Därför gick man ut via sociala medier och tipsade om en metod för att gå ned i vikt för gruppen men möttes direkt av anklagelser om ”hets”.

Den så kallade LEVA-metoden riktar sig till gravida och nyblivna mammor som vill gå ner i vikt. Över hälften överviktiga är högre än riksgenomsnittet och i måndags började man rulla ut kampanjen i sociala medier. Meningen var att fler inlägg skulle läggas ut men efter kritiken stoppas de.

– Vi når inte ut med det som vi avser att göra och debatten blir inte konstruktiv, säger Marja Rudenhed, biträdande verksamhetschef inom barn-, unga och familjehälsa på Region Värmland, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Forskare: Vara lagom tjock är bäst

De som reagerat menar bland annat att regionen skulle bidra till ”vikthets”, och andra anmärker på att man använder sig av BMI för att mäta kroppsfettet.

– Jag tycker inte vi bidragit med oanständiga inlägg. Däremot så har vi mötts av kommentarer som jag tycker är oanständiga och oacceptabla, säger Marja Rudenhed på regionen och fortsätter:

– Det finns en föreställning om att hälso- och sjukvården skulle intressera sig av att ha synpunkter kring vikt utifrån ett normperspektiv. Och det ligger ju varken i vårt intresse eller uppdrag att ägna oss åt.