De som vill leva ett långt och friskt liv fokuserar för mycket på sin vikt, i stället gäller det att sköta om hälsan generellt. Det är slutsatsen som Axel Carlsson, docent i epidemiologi vid avdelningen för allmänmedicin och primärvård på Karolinska institutet i Huddinge, drar av sin forskning om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och förtida död.

Enligt studier har de flesta överviktiga inte en ökad risk att dö i förtid jämfört med normalviktiga, i stället har de en lägre risk – de med fetma undantaget.

– Det går inte att svälta sig till en bra hälsa. Inte långsiktigt, i alla fall, säger Axel Carlsson till DN.

Lite högre upp i åldrarna har övervikt dessutom en skyddande effekt, menar han, exempelvis vid infektioner.

– Att fetma inte är bra är alla överens om. Men att ha några extrakilon är inte så farligt. Det viktigaste är att leva hälsosamt. Att inte röka, att gå sina steg, att dricka måttligt, att äta frukt och grönt och så vidare. För varje sådan hälsosam vana du har, desto större chans till ett långt och friskt liv.

Midjemåttet

Viktminskning genom att banta ger inga långsiktiga hälsoeffekter som minskad risk för hjärt-kärlsjukdom eller förtida död, åtminstone inte på gruppnivå.

När det gäller hur man mäter övervikt fördrar han midjemåttet framför BMI.

– Vi har analyserat olika mått för fetma, men midjemåttet är egentligen det enda som är hanterbart. Du tar ett vanligt måttband och mäter ovanför höftbenet, men under det nedersta revbenet, efter utandning. För män bör detta mått vara under 94 centimeter, medan det för kvinnor inte bör vara mer än 80 centimeter. Det är gränsen för övervikt.