Regionerna i Sverige har sänkt kraven på skyddsutrustning i vården. Detta ställs i relation till en skriande brist på skyddsutrustning samt på att några beredskapslager inte finns. I en intervju i SVT Aktuellt ger den högsta ansvariga i region Stockholm Irene Svenonius sitt svar på orsaken till problemet: ”Ingen såg det komma”. Samtidigt har fem sjukvårdare hamnat på intensiven i sviterna av en coronainfektion.

Enligt nya riktlinjer som Sverige är tämligen ensamt om räcker det numera med endast ett skyddsvisir när sjukvårdspersonal ska arbeta med coronasmittade. Inget andningsskydd behövs. Detta ifrågasatts hårt av personalen, men den högsta ansvariga politikern i regionen Irene Svenonius menar att personalen ska vara lugn och att det är experterna som har tittat på skyddsbehovet.

Samtidigt förnekar hon något eget ansvar i uteblivna beredskapslager och avbrutna leveranser och hävdar att ingen kunde se det komma – trots att de första signalerna om den kommande pandemin kom redan i januari:

– Vi har tagit ett väldigt stort ansvar, men att kunna förutse en hel pandemi där man till och med släcker ner europeiska leveranser… Det tror jag inte någon kunde tänka sig i sin vildaste fantasi att Frankrike och Tyskland skulle säga stopp, ni får inte leveranser av skyddsutrustningen. Jag tror ingen såg det komma!

Enligt hennes pressekreterare uppbär Svenonius ett grundarvode på 139 tusen kronor varje månad. Tidigare var hon iblandad i flera skandaler – däribland ett avtal om Nya Karolinska 2017 som tvingade skattebetalarna att betala exempelvis 1,2 miljoner kronor för ett dörrbyte eller 100 tusen kronor för att sätta upp en hylla. När uppgifterna publicerades i media kommenterade Svenonius att detta var ”olyckligt”. Hon har dock varken utretts eller åtalats efter affären, utan fortsatte verka som regionråd.

Gällande den pågående kollapsen med försörjning av sjukvårdspersonal med skyddsutrustning säger Svenonius följande:

– Vi ska utvärdera detta.

Hela intervjun kan ses nedan: