I slutet av augusti släpper Fredrik Reinfeldt en ny bok skriven tillsammans med sonen Gustaf. Titeln ”Ödesvalet” syftar på det stundande valet i USA. Far och son Reinfeldts perspektiv är att allt Trump gör är av ondo.

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, som under sin karriär arbetat hårt för att framtvinga så kallad mångkultur i Sverige samtidigt som han själv valt att bo på betryggande avstånd från densamma, lanserar i slutet av månaden boken Ödesvalet. Boken är skriven tillsammans med sonen Gustaf och handlar dels om Donald Trumps första fyra år som president, dels om det kommande amerikanska presidentvalet, ur far och son Reinfeldts perspektiv. Undertitel är ”Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning”.

– Tanken att skriva boken föddes när Trump vann valet 2016. Jag anade att det skulle förändra såväl USA som spelreglerna för världspolitiken. Jag har följt amerikansk politik i över trettio år och har själv varit på plats under valrörelser, träffat de ledande kandidaterna och besökt partikonvent, säger Fredrik Reinfeldt till GP i en artikel bakom betalvägg.

LÄS ÄVEN: Familjen Reinfeldt vill påverka valet i USA

När han säger att han träffat kandidaterna får man lätt uppfattningen att Reinfeldt träffat kandidater och kanske till och med intervjuat från både Republikanerna och Demokraterna men så verkar inte vara fallet. Under far och son Reinfeldts researchresa till USA i mars i år besökte de Demokraternas primärval i South Carolina och Virginia, vilket dokumenterades bland annat på sonens Instagram.

Kandidaterna de träffade, eller åtminstone lyckades hamna på bild tillsammans med, var Joe Biden och Mike Bloomberg, vilka båda kandiderade för Demokraterna tills dess att Bloomberg gav upp. Några liknande inlägg med Trump eller från det Republikanska partiets kampanjmöten saknas i flödet. Detta trots att boken till stor del alltså kommer att handla om president Trumps tid vid makten.

Reinfeldt avlönas av den kinesiska staten

Reinfeldt är mycket kritisk till Trump och menar att han styrs av kortsiktigt egenintresse. Han hävdar även att presidenten är lynnig, okunnig och inte står upp mot andra auktoritära ledare. Att Trump kraftigt men med fredliga metoder bland annat motarbetar Kinas expanderande inflytande i världen verkar han bortse ifrån. Möjligen är det till och med så att Reinfeldt föredrar den kinesiske diktatorn. 2017 klev Reinfeldt in som styrelseledamot i det Hongkong-baserade samriskbolaget Sino-Nordic Investment Holdings. 51 procent av företagets aktier kontrolleras av den kinesiska staten.

Förvrängda fakta

Ur Reinfeldts perspektiv är allt Trump gör av ondo och han utgör ett hot mot demokratin.

– Trump bryter steg för steg ner demokratin i USA. Han ändrar USA:s roll i världspolitiken från att leda och stå upp för frihetsvärden till kortsiktigt egenintresse. Han är den förste presidenten under min livstid som inte ens försöker att hålla ihop USA. Han eldar bara sina egna sympatisörer med konspirationsteorier och förvrängda fakta, säger Reinfeldt i GP.

Att han nämner ”förvrängda fakta” är lustigt i sammanhanget då Reinfeldt själv avslöjats göra just detta om Donald Trump i en intervju i SVT, något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt påstod att Trump kallade coronaviruset en ”bluff” – motbevisas av videoinspelning

Det sovande folket

Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister efter valförlusten 2014. Ett år senare avgick han även som partiledare för moderaterna. Året därpå anställdes han som rådgivare åt investmentbanken Bank of America Merrill Lynch. Parallellt med detta har han skrivit två böcker som han marknadsför på sin webbsida.

Reinfeldts kontroversiella bok från 1993, Det Sovande Folket, där han bland annat skriver att ”svenskarna är mentalt handikappade” omnämns inte på webbsidan.

authorimage