Anders Borg som var finansminister i Fredrik ”öppna era hjärtan” Reinfeldts regering kryper nu till korset och säger att de begick stora misstag med sin migrationspolitik. Vidare pekar den tidigare M-toppen ut muslimer som ett stort problem när det gäller integration.

Efter valförlusten 2014 deltog Anders Borg i en intervju med Sveriges Radio Ekot där han försvarade ”öppna era hjärtan”-politiken och även försökte sälja in massinvandringen som ett framgångsrecept genom att blicka mot vad han själv sett på gatorna under sina besök i New York och London.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt: Sverige har inte misslyckats med invandringen

– Ett mångkulturellt samhälle är ett effektivt och starkt samhälle. Det förs nu en jättekonstig debatt i Sverige som om det är ett problem om människor invandrar hit. Jag tycker det är en stor fördel att det har kommit tiotusentals människor från Syrien, Irak, Iran och Somalia. De bidrar till att göra Sverige bättre och till ett mer dynamiskt och spännande samhälle, sa Borg till SR 2014.

I ett annat tal vid The Peterson Institute for International Economics 2015 framförde Anders Borg det som ett framgångsrecept när USA startar krig – eftersom att Sverige då får flyktingar.

Men i en intervju med Expressen på lördagen har Anders Borg, alliansregeringens finansminister mellan 2006 och 2014, en helt ny syn på invandringen till Sverige.

Borg som numera är verksam i näringslivet berättar att hans dröm om att skapa ett mångkulturellt lyckorike i Sverige har ändrats.

– Hela Sverige har ju omprövat sin syn på de här frågorna. Så det är klart att även min syn har förskjutits. Kostnaderna för invandringen har blivit betydligt större än vad vi trodde, säger tidigare Borg till Expressen.

Men trots detta står Borg fortfarande fast vid att han är övertygad om att invandring berikar Sverige. Enligt honom handlar det egentligen bara om storleken på migrationen.

Det finns däremot ett särskilt problem med invandringen till Sverige och det är muslimer. Den tidigare finansministern pekar ut invandring från Mellanöstern och Nordafrika som väldigt svårt att integrera i det svenska samhället.

– Vi begick misstag, rätt stora misstag, och det kommer ta rätt så lång tid att åtgärda det. Nu måste vi ha en migration som är väsentligt mindre, konstaterar Borg.

LÄS ÄVEN: M-pamp om gängvåld i huvudstaden: ”Går inte att känna igen sig”