joe-biden-94763-bild-gage-skidmore

Bild: Gage Skidmore.

Utrikes

Rekordlågt stöd för Joe Biden

Publicerad 1/6/2022
Annons

Stödet för president Joe Biden fortsätter att rasa. Han har nu en tydlig majoritet av amerikanerna emot sig. I den senaste mätningen säger sig 56 procent av väljarna sakna förtroende för den Demokratiske presidenten.

Bidens förtroendesiffror har varit låga en längre tid och började sjunka redan strax efter att han tillträdde ämbetet med en ifrågasatt legitimitet där frågetecknen finns kring rösträkningen i ett flertal delstater. I april hade enligt mätningar 49 procent av amerikanerna vänt Biden ryggen och i september 54 procent. Nu är den siffran uppe i 56 procent.

På viktiga politiska områden är förtroendet för Biden ännu lägre. 60 procent av de tillfrågade anser att han misslyckats med den ekonomiska politiken, och när den i sin tur bryts ned i delar är det bland annat hela 72 procent som uppger sig sakna förtroende för hur presidenten hanterat prisutvecklingen på dagligvaror.

En majoritet av amerikanerna, 55 procent, gör också tummen ned för Bidens sätt att hantera covid-pandemin.

Även Demokraterna som parti tappar stöd och kan komma att förlora sin majoritet i senaten i det mellanårsval som hålls i år. Att partiets galjonsfigur, presidenten, nu tappar ytterligare i popularitet är därför ingen välkommen nyhet.

Just nu försöker Demokraterna att dra uppmärksamheten bort från de egna svaga siffrorna genom att återuppväcka diskussionen om ”stormningen” av Kapitolium för ett år sedan och lägga skulden för det inträffade på den då avgående Republikanske presidenten Donald Trump.

Trump är ett fortsatt starkt draglok för sitt parti och bedöms ha goda chanser att återta presidentposten 2024. Han dominerar med förkrossande stöd alla mätningar om vilken kandidat de Republikanska väljarna vill se nominerad för sitt parti inför presidentvalet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons