➤ Drygt 1 miljard fick kommunerna betala under förra året för diverse bevakningstjänster – en ökning med 50 procent jämfört med 2014.

Säkerhetsbranschen blomstrar då polisbristen blir alltmer påtaglig och kommunerna och landstingen köper bevakningstjänster som aldrig förr. Det visar en granskning Dagens samhälle gjort.

Medan kommunerna fick betala en dryg miljard under 2016 för att försöka upprätthålla tryggheten och möta det eskalerande våldet, blev motsvarande summa för landsting och regioner 600 miljoner – det sistnämnda en ökning med 19 procent på tre år.

Det är främst Stockholm, Göteborg och Malmö där bevakningstjänsterna slukar pengar. Ökningen i Malmö står ut med 63 procent sedan 2014.

Granskningen innefattar dock bara köp av tjänster som ordningsvakter och väktare men inte teknisk utrustning som larm och övervakningskameror.

– Det är helt klart att polisbristen bidrar till det här. Kommuner måste gå in och täcka upp för staten och det ser vi väldigt allvarligt på, säger Greta Berg, expert på brottsförebyggande frågor på SKL, till Dagens samhälle.