Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Foto: EU2017EE Estonian Presidency.

Utrikes

Rekordstöd för nationsvänliga FPÖ i österrikiska parlamentsvalet

Publicerad 10/15/2017
Annons

➤ ÖSTERRIKE De stora segrarna i söndagens österrikiska val blir ÖVP, Österreichische Volkspartei, tillsammans med nationsvänliga FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, som får rekordsiffror. De två partierna tros bilda en koalitionsregering.

Med dryga 90 procent av rösterna räknade får kristdemokratiska och konservativa ÖVP 31,6 procent och nationalkonservativa FPÖ 26 procent, vilket är den högsta siffra partiet någonsin fått i ett val.

Österrike blir ytterligare ett EU-land där socialdemokraterna förlorar makt och inflytande. Från att ha varit största parti ligger man still omkring 26 procent och hamnar på en andraplats, detta på grund av en impopulär invandringspolitik.

Då socialdemokraterna gjort klart att de ämnar gå i opposition ifall de inte blir största parti, lär ÖVP:s 31-årige partiledare Sebastian Kurz kunna bilda regering med FPÖ. Tillsammans ser de ut att få majoritet i parlamentet.

Miljöpartiet ser i skrivande stund ut att hamna precis under fyraprocentsspärren.

Söndagens val är ett nyval efter att den breda koalitionsregeringen mellan socialdemokrater och borgerliga brakat samman.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons