Stödet för kärnkraft är rekordhögt bland svenskarna. Det visar en mätning som Novus gjort på uppdrag av Analysgruppen.

Hela 59 procent av dem som tillfrågades i Novus mätning uppgav att de vill fortsätta använda kärnkraft och vid behov bygga ny. Det är en ökning med 13 procentenheter jämfört med för ett år sedan.

26 procent säger att de vill fortsätta använda befintlig kärnkraft, men inte bygga nya reaktorer. Endast 8 procent vill avveckla kärnkraften genom politiska beslut medan 7 procent inte vet vad de ska svara.

LÄS OCKSÅ: Tyska aktivister kräver omedelbart kärnkraftsstopp

Mätningen gjordes mellan 27 oktober och 2 november i år då 1010 personer mellan 18 och 79 år fick svara på vad de tycker om kärnkraft.

Män mer positiva än kvinnor

Enligt mätningen är män mer positiva till kärnkraft än kvinnor är.

Hela 75 procent av männen vill fortsätta använda kärnkraft och vid behov bygga ut den, vilket kan jämföras med 43 procent av kvinnorna. 17 procent av männen nöjer sig med de reaktorer som redan finns idag, mot 35 procent av kvinnorna.

LÄS ÄVEN: MP-toppen: ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

5 procent av männen och 11 procent av kvinnorna vill avveckla kärnkraften genom politiska beslut.

Mätningar sedan 1997

Det är Energiföretagen som står bakom Analysgruppen, och de har kontinuerligt mätt svenskarnas inställning till kärnkraft sedan 1997.

Innan Barsebäck 2 stängdes tillfrågades även respondenterna om de vill att kärnkraften utvecklas och att Sverige bygger fler reaktorer. I mars 2005 var det 19 procent som ville utveckla kärnkraften medan 30 procent ville ”förnya vid behov”.

Frågan om utveckling ställs sedan 2006 inte längre till dem som svarar på Analysgruppens mätningar.

LÄS MER: Professorn om Per Bolund (MP): ”Intellektuellt motbjudande”