På måndagen besökte det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) en gymnasieskola i Halland. Det skulle visa sig vara något som skolledningen inte kunde acceptera som med hjälp av polisen försökte få bort partifunktionärerna från platsen. När partiledare Gustav Kasselstrand senare ringer till skolan och utger sig för att representera ett annat parti erkänner den vänsterfeministiskt orienterade rektorn att ledningen aldrig skulle tillåta AfS närvaro på skolan. Nu JO-anmäler AfS skolan.

Partiet har efter sitt besök vid Aranäsgymnasiet i Kungsbacka publicerat ett antal videoklipp som visar hur hur skolledningen är mycket besvärade över partiets närvaro bland eleverna. Nedan följer ett videoklipp som visar besöket och hur rektorn Sofia Rådström konfronterar partiet.

LÄS ÄVEN: Expressen besvärad över kritiska frågor om konstmuseum: ”Angrepp”

AfS portförbjudna på skolan

Efter besöket vid Aranäsgymnasiet har AfS partiledare Gustav Kasselstrand ringt till Rådström och utgett sig för att representera Liberala ungdomsförbundet (LUF) i Halland där han vill boka in en motaktion mot det ”rasistiska” partiets besök. Det är något som rektorn välkomnar med ordet ”absolut”.

Det var inte politiskt agerat mot AfS, ni protesterade inte mot deras rasistiska värdegrund?

– Eh, ja, det kan väl du förstå lika väl som jag, att hade de sökt tillstånd att komma in och stå på vår skolgård så hade de inte beviljats det tillståndet.

Därefter får Kasselstrand höra att han som representant för LUF är välkommen men att skolan har en särskild dag för besök av ungdomsförbund och hänvisas därför söka den dagen.

Vad händer om Alternativ för Sverige söker till samma dag kan de också få komma in då?

– Nej. Då kommer skolledningen ta beslut om att inte erbjuda dem en plats med bokbord.

Rektorn sprider SD-fientlig propaganda

Christian är en av de partifunktionärer som medverkade vid skolbesöket och han har på måndagseftermiddagen publicerat information på Twitter som visar att rektorn i flera inlägg på Facebook är tydlig med att hon sympatiserar med vänsterradikala Feministiskt initiativ. Hon utrrycker även hat mot Sverigedemokraterna och dess partiledare Jimmie Åkesson.

Skolledning uppmanade polis att beslagta telefoner

I ytterligare ett videoklipp från partiets skolbesök syns en av rektorerna vid Aranäsgymnasiet fråga uniformerad polis på platsen om de kan beslagta partimedlemmarnas mobiltelefoner. Detta eftersom personer ska ha konfronterat partiet på platsen och därmed fastnat på video från den offentliga platsen.

– Nej, vi har ingen befogenhet att kunna ta deras mobiltelefoner, hörs en polis svara rektorn.

LÄS ÄVEN: S-riksdagsledamot drev påverkansoperation för att porta partiledare

AfS JO-anmäler Skolverket

Efter händelserna meddelar AfS att man avser att lämna in en KO-anmälan mot skolan. Detta då man menar att rektorernas agerande är i strid med lagen. Samhällsnytt har talat med partiledaren Gustav Kasselstrand som är starkt kritisk till hur partiet behandlades vid skolbesöket.

– Tyvärr är den svenska skolan full av rektorer som missbrukar sitt uppdrag. Skolverket skriver klart och tydligt att partier inte får diskrimineras på grund av deras åsikter. Det struntar rektorn fullständigt i, för hon ser skolan som vänsterns egen lekstuga. På grund av rektorns uppenbara brott mot Skolverkets bestämmelser kommer jag att lämna in en JO-anmälan mot gymnasiet.

– Många elever kom och pratade med oss och tog flygblad. Det tålde inte skolledningen. Det är ironiskt att en sådan här skola ska lära ut demokrati för sina elever. Eleverna vet mycket väl vad demokrati innebär, något man tyvärr inte kan säga om skolledningen.

authorimage