I december fick Sverigedemokraterna i Skurup igenom ett slöjförbud i kommunens skolor. Rektor Mattias Liedholm på Prästamosseskolan lovade att inte följa förbudet som skulle träda i kraft senare i år. Nu har han stängts av från sin tjänst.

Trots att SD är Skurups största parti styrs kommunen av Moderaterna, Centerpartiet och lokala Skurupspartiet. SD:s motion röstades igenom i kommunfullmäktige med stöd av M och Skurupspartiet.

Förbudet omfattar både personal och elever och har lett till protester där man hävdar att det skulle strida mot religions- och yttrandefriheten och diskrimineringslagstiftningen.

Nu har Liedholm stängs av.

– Han är arbetsbefriad med lön. Jag har begärt förhandling och jag företräder Mattias Liedholm. Det gjorde jag på skärtorsdagen, och jag fick en kvittering från Skurups kommun på att jag är motpart, säger Britt Sundström, ombudsman på fackförbundet Skolledarna, till DN.

LÄS ÄVEN: Rektor som vägrar följa slöjförbud i skola får stöd av facket

Avstängningen motiveras med att man ska utreda olika saker som man ser allvarligt på. Vilka dessa är specifikt framgår dock inte i dagsläget.

– Jag märkte att något hänt när personal hörde av sig och undrade varför min mejl inte fungerade. När jag hörde av mig till förvaltningschefen Anders Grundberg messade han och sa att jag var arbetsbefriad med lön. Det är allt jag vet just nu, säger Mattias Liedholm.

Själv vill han inte kommentera saken vidare. Hans fru, moderaten Sophia Ahlin, uppger dock att hon är ”chockad över hela processen” och ”förstår inte hur det kan gå till så här i ett demokratiskt samhälle”.

LÄS ÄVEN: Icke-muslimska lärare beslöjade sig under protester mot förbud

– Vi har fattat ett demokratiskt beslut som ska respekteras. Från första dagen har han sagt att det här är ett olagligt beslut, men det vet han inte. Han behöver inte uttala sig, sa Loubna Stensåker-Göransson (M), en anhängare av det nya förbudet, till DN den 17 mars.