trump-fn-tal
Utrikes

Respektlöst hån mot Donald Trump i FN hyllas av svensk media

Publicerad 9/26/2018
Annons

På tisdagen höll USA:s president Donald Trump tal inför FN:s generalförsamling. Under inledningen valde några länders delegater att störa talet genom att hånskratta åt Trump. Det opassande tilltaget har väckt skarp kritik på olika håll i världen men i svensk msm-media, däribland Dagens Nyheter, hyllas det i stället skadeglatt.

Trump själv valde att inte göra en stor affär av påhoppet. Han nöjde sig med att konstatera att ”det inte var en reaktion han förväntat sig från FN-delegater” och återvände därefter till talmanus. De på det sättet indirekt tillrättavisade talstörarna fann för gott att vara tysta under resten av talet.

I talet redogjorde Trump för allt det hans regering åstadkommit det senaste året, både i USA och internationellt – på hemmaplan bland annat reformer som lett till sjunkande arbetslöshet, fler jobb och ökat företagande och utrikes i form av internationell säkerhet och avspänning genom bland annat dialogen med Nordkorea.

Att Trump på kort tid åstadkommit mer än de flesta amerikanska regeringar före honom, inklusive den av omvärlden betydligt mer omhuldade Barack Obama, var inte vad vissa länders delegater ville höra.

Den påbjudna hållningen i delar av omvärlden är i stället att Trump ska betraktas som USA:s sämsta president någonsin, som en katastrof för landet, världen och demokratin i allmänhet samt att han vann valet genom ryska valpåverkansoperationer, inte genom att lova en politik som det amerikansk folket uppskattade.

Det uppmärksammade etikettsbrottet att hånskratta åt en amerikansk president under dennes tal i FN:s generalförsamling har väckt kritik men i svenska medier väljer man i stället i flera fall att ställa sig på hånskrattarnas sida.

Så gör bland annat Dagens Nyheters Björn Kleen som med ohöljt gillande i en falskt rubriksatt nyhet uppger att hela FN:s generalförsamling skulle ha skrattat rakt ut åt Trump. Talets innehåll summeras därefter som en enda lång uppmaning till omvärldens ledare att slå in på samma patriotiska bana som han själv. I syfte att indikera för läsaren att detta ska uppfattas som något negativt sätter DN ”patriotiska” inom citattecken.

Den som vill bilda sig en egen uppfattning kan se Donald Trumps FN-tal i sin helhet ovan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons