eritreansk-revolverman

Foto: Polisen.

Inrikes

Revolverman sköt värd på kräftskiva – frias av hovrätten och begär skadestånd

Publicerad 2/1/2018
Annons

I september arrangerade en 45-årig villaägare i Sätra i Gävle en kräftskiva. Efter ett tag dök ett gäng afrikanska migrantungdomar upp och konfronterade festdeltagarna. Den 21-årige gängledaren från Eritrea drog fram en revolver och sköt festarrangören i benet. Han dömdes i tingsrätten till ett år och nio månaders fängelse för grov misshandel, en dom som hovrätten upphävt varefter 21-åringen nu begär skadestånd hos JK.

Revolvermannen har påstått att han dels inte hade för avsikt att skada 45-åringen och att han inte visste att vapnet han hade gick att avfyra. Det var en historia som tingsrätten inte fann trovärdig men som hovrätten anser bör beaktas så starkt att 21-åringen inte kan fällas för brott. Revolvern avfyrade gummikulor men med sådan kraft att 45-åringen åsamkades skador.

Den 21-årige eritreanen har även påstått att festdeltagarna på kräftskivan var rasister. Det är oklart om hovrätten även tagit fasta på de ostyrkta anklagelserna och vägt in i sitt beslut att ändra tingsrättens beslut.

45-åringen som sköts i benet kallar hovrättsdomen för ”ett riktigt rättshaveri”. Kritiska röster höjdes redan i samband med tingsrättsdomen på grund av att 21-åringen som saknar svenskt medborgarskap inte dömdes till utvisning. Nu frias han alltså helt och kan dessutom få ett skadestånd från de svenska skattebetalarna på uppemot 50.000 kronor.

21-åringen dömdes dock till en månads fängelse för vapenbrott och brott mot knivlagen. Han är, trots begränsad tid i Sverige, tidigare också dömd för bland annat stöld samt hot och våld mot tjänsteman.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons