I en ny intervju meddelar rikspolischef Anders Thornberg att det nya året “kan bli tufft”. Enligt Thornberg finns det inga tecken som tyder på att dödsskjutningarna kommer att minska. Samtidigt efterlyser han fler lagändringar för att kunna följa med i utvecklingen.
När det föregående året summerades blev det bland annat nytt rekord för gängrelaterade skjutningar med dödlig utgång i landet. Det var nära en skjutning om dagen, och nästan en i veckan med dödlig utgång.
Tidigare i veckan intervjuades rikspolischef Anders Thornberg vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Han förklarade att trots ett rekordår beträffande antal skjutningar har polisen ändå haft vissa framgångar genom den hårdare vapenlagen. Enligt Thornberg har fem gånger fler häktats för vapenbrott jämfört med året innan.
LÄS ÄVEN: 2018 nytt rekordår för antal döda i gängskjutningar
Det nya verksamhetsåret har precis inletts. Polischefen misstänker att det “kan bli tufft” i år och syftar på gängrelaterade skjutningar.
– Vi har inga tecken på att det minskat ännu, förklarar Thornberg.
Bryta tillväxten till gängen
Polisen fokuserar sitt arbete på att stoppa tillväxten i de kriminella gängen. Det stora problemet är att gängmedlemmarna är många i antal. Varje skjuten person har omkring 10–15 andra personer bakom sig som är beredda att ta positionen.
LÄS ÄVEN: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”
Under intervjun beskrev rikspolischefen också hur samhället måste ta ett större ansvar. Han nämner specifikt skola, kriminalvård, tullen och socialtjänsten som aktörer som måste närvara dygnet runt och alla dagar i veckan “i de här områdena”.
Efterlyser lagändringar
Det räcker inte heller bara med närvaro, menar rikspolischefen, det krävs även fler lagändringar för att råda bot på utvecklingen. Thornberg välkomnar förslaget om slopad straffrabatt för unga personer.
Samtidigt svarar han på kritiken från kriminologer som menar att brottsligheten vid slopade straffrabatter riskerar att sjunka ned i lägre åldrar eftersom gäng kan lockas att välja ännu yngre personer för att utföra mord.
– Det finns säkert olika risker. Vår uppgift är att bekämpa brott och om man begår så allvarlig brottslighet måste det få kännbara konsekvenser, förklarar Thornberg.
LÄS ÄVEN: Fler än 1 000 poliser i Stockholm arbetar med väpnade gängvåldet – 100 skjutningar bara i år
Ytterligare förbättringar krävs för att polisen ska kunna följa med i utvecklingen. Rikspolischefen förklarar att det är nödvändigt att få lagra data och vill även se ett krav på registrering vid köp av kontantkort till mobiltelefoner.
Förutom dessa två saker vill Thornberg se en lagstiftning för skydda poliser som utsätts för hot. Enligt en undersökning som Polismyndigheten publicerade i september förra året ökar hotbilden mot poliser.
Under det senaste året har var fjärde polisanställd utsatts för olagliga eller subtila påverkansförsök. Bland poliser i yttre tjänst är mer än varannan drabbad.
Svårt att rekrytera
Rikspolischefen medger också att många poliser har valt att lämna yrket. Det råder dessutom svårigheter att fylla utbildningsplatserna.
– Det är många som bestämmer sig och sedan ändrar sig efteråt, berättar Thornberg.
Inför det nya året hoppas rikspolischefen kunna göra polisyrket attraktivt igen. Ett arbete som han även vill ska resultera i att poliser som slutat lockas tillbaka till yrket.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.