Nytillträdde rikspolischefen Anders Thornberg intervjuades i söndagens SVT Agenda om den kris beträffande resurser och svårigheter att rekrytera personal som myndigheten upplever. Enligt Thornberg går utvecklingen fortsatt åt fel håll, krisen kommer att förvärras under 2018. Den grova kriminaliteten i så kallade “utsatta områden” pekas ut som en huvudorsak.
Thornberg tog för en tid sedan över en polismyndighet i kris efter att den under lång tid hårt kritiserade Dan Eliasson till sist tvingades avgå. Krisen kan sammanfattas med dålig omorganisation av myndigheten, bristande resurser och ett löneläge för poliser i yttre tjänst som inte motsvarar den allt tuffare och grövre kriminella vardag många poliser idag tvingas hantera.
För SVT berättade Thornberg att 22 000 personer behöver rekryteras till myndigheten. Detta bara för att uppfylla de måttligt ställda mål på 10 000 fler poliser som aviserats fram till 2024.
Man räknar med fortsatt stora avhopp från polisen framöver och därför tvingas man ta höjd och rekrytera minst dubbelt så många personer som man har som mål att förstärka myndigheten med.
Enligt rikspolischefen kommer 2018 ur krishänseende att bli ett ännu värre år än åren dessförinnan. Men efter 2018 hoppas Thornberg på att utvecklingen ska vända. Exakt hur den vändningen ska gå till var emellertid inte tydligt.
Thornberg var däremot tydlig med de stora svårigheterna att rekrytera till polisutbildningen och att mängder med poliser dessutom lämnar yrket är ett resultat av situationen i de särskilt utsatta områdena och den ökade gängkriminaliteten. Den bakomliggande invandringspolitiken diskuterades däremot inte.
Kritik har riktats mot att intagningskraven till polisutbildningen har sänkts, dels för att kunna fylla de alltfler tomma utbildningsplatserna men också för att kunna rekrytera med ett bredare mångfaldsmål som anses överordnat övriga krav på önskvärda kvalifikationer hos poliskåren.
Nyligen tog Södertörns högskola över polisutbildningen, ett lärosäte som annars främst förknippats med sådant som genusforskning och och normkritiska vithetsstudier.
Polisens uppklarningsprocent för anmälda brott ligger i dag på blygsamma 12 procent. Thornberg ville i SVT Agenda inte avge några konkreta löften om en höjning av den siffran och klargjorde att den snarast förväntas sjunka ytterligare under 2018 då man kommer att vara färre poliser än någonsin.
Rikspolischefen bedyrade dock att han och hans kollegor nu “jobbar stenhårt dagligen för att ni ska kunna vara trygga i vårt land”.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.