För en vecka sen berättade biträdande rikspolischef Mats Löfving att det i dag finns ett 40-tal maffialiknande klaner som tagit sig till Sverige enbart med syfte att begå brott. Nu får Löfving stöd av rikspolischef Anders Thornberg.

Det var i SR Ekots lördagsintervju Löfving kom med uppgifterna om klanerna där man sätter familjen över allt annat och har inga som helst ambitioner på att bli en del av det svenska samhället. Man infiltrerar även näringslivet och politiken för att kunna styra en kommun eller till och med landet.

LÄS ÄVEN: 40 kriminella släktnätverk i Sverige: ”Kommit enbart med syfte att organisera kriminalitet”

Enligt Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, är klanerna systemhotande och hon anser det vara angeläget att man får upp ögonen för problematiken i Sverige. En del av detta är bättre kontroll över utbetalningar, över företrädare i olika myndigheter, i kommunal förvaltning och i politiken, menar hon.

– Det som är viktigt att belysa i detta är just det systemhotande, där man infiltrerar sig in i myndigheter, lokalpolitik, näringsliv i syfte att gynna de släktbaserade kriminella nätverken genom brottsliga handlingar, säger Staaf till Expressen.

– Det här blir samhällshotande därför att man förskjuter makten från staten till familjen.

Total kontroll

Amir Rostami som forskar med inriktning på gäng säger att det handlar mycket om tjänster och gentjänster.

– Man försöker skapa en liten stat i staten i området man lever. Ett parallellt ekonomiskt system, rättskiftning. Det är inget demokratiskt system, de vill ha total kontroll.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk

Nu är det rikspolischefen som varnar för klanernas härjningar.

– Det är viktigt att det kommer till politikernas och andra beslutsfattares kännedom att det finns sådana här organisationer och så att man kan vidta åtgärder. Vi har exemplet från Södertälje där man satte in stora resurser. Det har blivit bättre men kan blossa upp igen. Det är viktigt att vi inte får grupper som ställer sig utanför samhället med egen rättskipning och parallella samhällsstrukturer, säger Anders Thornberg till Dagens Nyheter.

Enligt Thornberg har man underrättelseinformation som säger att det finns personer som kommit till Sverige för att begå brott för att det finns en stor möjlighet.

LÄS ÄVEN: Åkesson pressade Löfven om massinvandringens konsekvenser

För att komma åt problemet här och nu krävs en ökad polisnärvaro, menar han. Samtidigt är hans uppfattning att hela svenska samhället för sent har varit aktiva i dessa områden. Han efterlyser också ett större ansvarstagande från resten av samhället för att stoppa nyrekryteringen.

– Det jag som rikspolischef upplever är jobbigt är att det är otydligt i ansvarskedjan när det gäller tidiga insatser och åtgärder för att strypa tillväxten. Det är fullt i häkten och på anstalter och vi har tagit mer vapen än någonsin. Ändå ligger skjutningarna och sprängningarna på samma nivå.