hus australien

Förstörd villa efter skogsbrand. Foto: Raginginsanity / Röda Korset Australien

Utrikes

Röda Korset samlade in pengar till förmån för branddrabbade i Australien – kan skicka dem till ”andra” ändamål

Publicerad 1/23/2020
Annons

Det australiensiska Röda korset har fått in mer än 90 miljoner dollar i donationer. Detta för att hjälpa personer i Australien som drabbats av de förödande skogsbränder som härjat de senaste månaderna. Men organisationen erkänner nu att de kommer att dela ut mindre än en tredjedel av pengarna de samlat ihop.

Förutom att endast en tredjedel av pengarna kommer att skänkas till de branddrabbade människorna så kan det ta upp till tre år innan offren får ta del av det ekonomiska stödet.

Nymboida-invånaren Robert Gorringe och hans partner Narelle förlorade allt när bränderna förstörde deras fastighet i november förra året.

”De avgav många löften om att de kommer göra det, detta och annat, (men) jag har inte fått något, jag har ingen aning om vart pengarna går”, sade Gorringe till 7NEWS på onsdagen.

Donerar endast 30 av 95 miljoner dollar

Röda Korset har avslöjat att de hittills har mottagit 95 miljoner dollar i donationer för att hjälpa de familjer som drabbats av skogsbränderna, men att de planerar att spendera endast 30 miljoner dollar av summan på direkt hjälp till offren för skogsbränderna.

Den humanitära organisationen har också erkänt att det kan ”ta åratal” att betala ut beloppet. De utesluter inte heller möjligheten att spara en del av summan för framtida naturkatastrofer som översvämningar och cykloner.

Många är upprörda över beslutet

Erkännandet har upprört flera av de drabbade – däribland NSW:s transportminister Andrew Constance vars hem nästan gick förlorat i skogsbranden.

– Australierna har donerat pengar nu så att människor kan få hjälp nu, inte om tre år,” sade Constance i en kommentar till Seven’s Chris Reason.

Han uppmanar Röda Korsets nationella VD att sätta sig i hans bil på lördag för att åka och besöka de drabbade tillsammans.

– Då kanske de ändrar åsikt, sade han.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons