Det rödgröna styret i region Västra Götaland storsatsar på vård för illlgala invandrare. Samtidigt ska patientavgifterna för svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd fördubblas.
– Det här är bara början på att göra sjukvården mer robust för alla migranter, säger Carina Örgård (V).

Under hösten har Samnytt uppmärksammat regeringens förslag, på initiativ av SD, att Utlänningslagen ska ges samma status som andra lagar och att de som begår brott mot den på samma sätt ska rapporteras, har stött på patrull från rödgrönt politiskt håll.

I bland annat Göteborg har S, V, MP och C som styr staden klubbat ett beslut att formellt vägra efterrätta sig regeringen i framtiden.

LÄS ÄVEN: Rödgrönt beslut i Göteborg: Blir fristad för illegala

Även tillhörande Västra Götalandsregionen går det åt samma håll efter att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tagit över styret. På onsdagen beslutade Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden att vårdpersonalen ska utbildas i vilken vård som illegala migranter har rätt till.

Enligt vänsterpartisten Carin Örgård uppstår det nämligen frågetecken när illegala önskar sjukvård och tandvård. Det är något som det rödgröna styret ska ändra på.

– Min bild är att det handlar om okunskap. Det kan till exempel vara i områden där man inte träffar så många personer som lever utan tillstånd, och därför inte vet, säger hon till GP.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”SD – vad gör ni åt gratis vård till illegala?”

V-politikern är långt ifrån klar med ändringar som ska tillhandahålla illegala invandrare med vård i världsklass.

– Det är klart att vi inte kan slå oss till ro och tänka att den här saken är klar nu. Det här är bara början på att göra sjukvården mer robust för alla migranter, slår Carina Örgård fast.

Dyrare för medborgare

Samtidigt som politikerna fattade beslut att illegala ska ges en ”robust” sjukvård – såg de till att höja patientavgifterna 2024 för svenska medborgare och invånare med uppehållstillstånd. Det rödgröna styret anser att är ”rimligt”.

Ett vanligt besök på vårdcentralen som idag kostar 100 kronor ska efter höjningen kosta 200 kronor. Än värre blir det för den som blir akut sjuk eller skadad – ett besök på akuten ska hädanefter kosta 400 kronor.

Och blir du inlagd på sjukhus ska du också betala mer för varje dygn du upptar en sängplats. Samma sak för den som behöver rehabilitering efter sjukdom eller skada.

LÄS ÄVEN: Dubbelt så dyrt att gå till doktorn – om Socialdemokraterna får bestämma