Samnytt har tidigare rapporterat om hur de romska bröderna Garcia Antonio Blom och Rickardo Shaggy Rafael Blom med sin Mercedes i hög fart rammade sin mor Nadja och hennes nya man när de var ute och promenerade på Hisingen i Göteborg.

Nadja for 40 meter genom luften och slog sedan i marken och avled. Även nya mannen skadades svårt men överlevde.

Mordet begicks för att återupprätta den romska släktens heder som mamman anses ha fläckat genom att vara sexuellt otrogen genom att ha lämnat sin make för en annan man. Mamman hade tidigare förklarat varför hon valt att lämna maken men den förklaringen kunde sönerna inte acceptera.

Räddningsinsatser på brottsplatsen. Bild: Polisen.
Räddningsinsatser på brottsplatsen. Bild: Polisen.

Filmade mordet

Nu väcks åtal mot bröderna som efter mordet skröt om det på Facebook och lade ut en film där de dokumenterat gärningen och skämtade om att bilen fått skador till följd av påkörningen. Där beskrevs mamman också som en ”hora” som måste dö.

– Oj, min bil är trasig, min stackars bil är helt trasig. Det går inte ens att öppna min bildörr. När någon horar så sätter vi dem i graven, en hora till mamma då händer sådant.

Den yngsta brodern har via sin advokat uttryckt upprördhet över att anklagas som en mördare. Han anser utifrån romska värderingar att han inte begått något brott och att han i stället borde betraktas som ett brottsoffer, på grund av den skam mamman genom att lämna familjen utsatt honom för och de kränkningar han som ”ung och känslig person” anser sig utsatt för av rättsväsendet efter händelsen.

Utöver mord åtalas bröderna även för olaga hot. Innan den aktuella händelsen hade de riktat dödshot mot mammans nya man om att bland annat ”sätta ett skott i din panna” och att bränna honom och mamman inne genom att sätta eld på huset.

Båda bröderna åtalas därutöver för narkotikabrott och den ene, Garcia, för drograttfylleri då han vid mordtillfället framförde bilen under påverkan av Tramadol. Båda bröderna åtalas också för brott mot knivlagen.

Mordfordonet. Bild: Polisen.
Mordfordonet. Bild: Polisen.

Tjocka släkten delaktig

Även farmor och farfar, Savina Bessik och Alexander Taikumer, kommer att ställas inför rätta, detta för grovt skyddande av brottsling. Efter hedersmordet hjälpte de barnbarnen att fly och att skaffa undan mordfordonet.

Alexander åtalas även för att ha riktat olaga hot mot den mördade svärdottern Nadja, vars skalle han skulle spräcka, och för olaga uppmaning till självmord genom att uppmana henne att ta sitt liv och beskriva i detalj hur hon kunde gå till väga för att dränka sig.

Farfadern åtalas dessutom för grovt olaga hot där han utförligt beskriver hur han genom utdragen tortyr ska mörda svärdotterns nya man ”Lolo” och därefter även dennes son. I den delen åtalas Alexander också för försök till grov utpressning.

Även farmodern åtalas för olaga hot mot svärdotterns nya man samt för olaga uppmaning till självmord mot svärdottern.

I likhet med de mordåtalade bröderna/sönerna anser inte heller farföräldrarna att de begått något brott. De erkänner handlingarna i sak men vänder sig mot att dessa anses brottsliga i svensk lag, vilket de inte är enligt romsk rättsskipning.

Även den försmådde maken/pappan till bröderna, Rolf Bessik, kommer att ställas inför rätta för olaga hot mot sin mördade ex-frus nya man och dennes dotter. Rolf avtjänar för närvarande fängelsestraff för andra brott, bland annat penningtvätt, grov förskingring och grovt bedrägeri.

Slutligen åtalas (separat) den mördade kvinnans nya man för grovt förtal efter att ha beskyllt kvinnans svärfar Alexander för att vara narkoman, sälja droger och haft/velat ha sexuellt umgänge med svärdottern.

Bevisläget anses gott då nästan alla gärningar har dokumenterats av gärningspersonerna själva genom live-sändningar på Facebook.

Rättegången inleds den 15 mars med hela 18 rättegångsdagar inplanerade. Under dessa ska så många som 64 personer höras i och kring det romska nätverket i Göteborg.

LÄS MER: VIDEO: Romska bröderna filmade vid mordet på sin mor
LÄS ÄVEN: Bröder körde ihjäl sin mor i Göteborg