trump iowa

Foto: Shealah Craighead – White House / TUBS

Utrikes

Röstkaos i USA:s första primärval – kraftigt försenat resultat

Publicerad 2/4/2020
Annons

Det första primärvalet av presidentkandidater i delstaten Iowa i USA har drabbats av omfattande förseningar. Kaos råder på platsen där man menar att det är tydligt att något har gått fel. Det enda som är säkert i nuläget är att Donald Trump kammade hem en vinst.

Donald Trump deklarerades snabbt till vinnare för Republikanerna under måndagskvällen lokal tid – men Demokraterna har under natten till tisdagen, svensk morgon, fortfarande inget resultat.

Ett stort problem ska vara en ny app där rösträknarna skulle rapportera in sina siffror, uppger New York Times. Anklagelser om röstande som inte registrerat sig fick röstövervakarna att börja räkna på nytt, men det hela förnekas av partiet.

”Det är helt enkelt ett problem med rapporteringen. Appen gick inte ner och det handlar varken om hackning eller om annat dataintrång”, säger Mandy McClure, representant för Iowas lokaldistrikt till New York Times.

Resultatet förväntas presenteras under tisdagen

Många timmar efter att resultatet förväntats presenteras, på måndagskvällen lokal tid, hade väljarna i Iowa fortfarande ingen aning om vilken kandidat från Demokraterna som röstats fram av delstaten.

Strax före klockan halv sex på morgonen, svensk tid, meddelade det lokala partihögkvarteret i Des Moines att några distrikt lämnat motsägelsefulla resultat. Dessa skulle räknas om ännu en gång – för hand. Då hade endast 35 procent av rösterna räknats klart, rapporterar Dagens Industri.

Enligt Demokraterna kan man inte förvänta sig ett resultat förrän någon gång under tisdagen lokal tid. Republikanerna menar att röstkaoset är helt självförvållat av Demokraterna.

Två kandidater kallar sig själva vinnare – trots brist på resultat

Enligt uppgift har både Pete Buttigieg och Bernie Sanders kampanj uttalat sig som ”segrare”. Detta trots att inget resultat finns. Dessutom har Joe Biden sagt att han är självsäker om sin segerchans.

Buttgieg har tidigare kritiserat den mycket vänsterorienterade Sanders för att vara revolutionär.

– Jag tycker inte det är en attack att säga att Bernie Sanders vill ha en revolution. Jag försöker påminna folk om valen vi står inför, säger Buttigieg.

Nästa delstat som står på tur för ett primärval är New Hampshire. Det valet äger rum om en vecka – tisdagen den 11 februari.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons