Sverigedemokraterna i EU-parlamentet planerar en röstkupp där man ämnar begära röstprotokoll för att försöka stoppa eller fördröja den migrationspakt som EU för närvarande förhandlar om. Genom ett röstprotokoll kommer parlamentariker kunna ställas till svars inför sina väljare för hur de röstar.

Migrationspakten anses av SD-parlamentarikern Charlie Weimers som ”helt galen” och något som kommer att underminera möjligheten för en restriktiv migrationspolitik. Å andra sidan menar moderaten Tomas Tobé, som är huvudförhandlare för migrationspakten, att det är ett ”historiskt” förslag och att en gemensam migrationspolitik på EU-nivå är nödvändig för att medlemsländer ska kunna genomföra sin egen politik på området. Det skriver Expressen.

Röstprotokoll ska ställa parlamentariker till svars

I ett Facebookinlägg skriver Charlie Weimers att SD kommer att kräva en omröstning med namnupprop om förhandlingsmandatet när Europaparlamentet samlas i Strasbourg i nästa vecka. Weimers menar att utan röstprotokoll kan väljarna inte utkräva ansvar av de folkvalda som släpper igenom en vänsterliberal migrationspakt för EU där EU-byråkrater får diktera medlemsstaternas migrationspolitik.

En omröstning med namnupprop innebär att varje parlamentarikers röst registreras och blir offentlig, vilket gör det möjligt för väljare att se hur deras företrädare röstat i en viss fråga. Genom att kräva en sådan omröstning hoppas SD kunna påverka parlamentarikerna att tänka igenom sina ställningstaganden noggrant och överväga konsekvenserna av att rösta för migrationspakten. Detta eftersom de på ett mer dokumenterat sätt tvingas stå till svars inför sina väljare för hur de röstat.

LÄS ÄVEN: Folkutbytet i sak är det viktiga – inte vad man kallar det

Tvingar medlemsländer ta emot asylsökande

Migrationspakten skulle på papperet innebära ökad kontroll vid gränserna, snabbare urskiljning mellan asylsökande och ekonomiska migranter, ökat samarbete med länder utanför Europa och en solidaritetspool för omfördelning av asylsökande, där frivillighet påstås vara huvudidén.

Dilemmat är om omplaceringen av asylsökande inte kan lösas frivilligt. Om EU-medlemsländerna inte kan enas kring omplacering av asylsökande kommer EU att införa migrationskvoter där varje medlemsland får en fastställd kvot, eller andel, av asylsökande som de förväntas ta emot. I praktiken betyder det att EU kan tvinga medlemsländer att ta emot en viss mängd asylsökande, även om de ursprungligen inte skulle vara villiga att göra det.

Charlie Weimers och SD har aviserat att de kommer att göra vad de kan för att stoppa parlamentets förslag. Om minst 10 procent av parlamentarikerna ifrågasätter förhandlingsmandatet under måndagens omröstning måste ärendet gå till omröstning igen.

Tomas Tobé (M) är dock trygg i att omröstningen kommer att gå igenom, även om en eller två partigrupper motsätter sig. Omröstningen i EU-parlamentet sker på måndag, och om tillräckligt många väcker frågan kan den ytterligare omröstning som då måste genomföras äga rum på torsdag.

LÄS ÄVEN: Italien: Illegala invandrare strömmar in – Meloni utlyser undantagstillstånd