tjarna-angar-borlange
Inrikes

”Rött läge” i Borlänge – skenande brottslighet och otrygghet

Publicerad 10/1/2020
Annons

Efter sommaren beskrivs läget i Borlänge som akut med ett flertal grova våldsbrott, bränder och oroligheter samt attacker mot polis. Enligt kommunstyrelsens ordförande måste situationen upp på högsta politiska nivå i kommunen.

Senast igår onsdag rapporterade Samhällsnytt om att glassbilen slutar köra till vissa områden i Borlänge efter upprepade trakasserier. Ett av dessa områden är Tjärna Ängar, eller ”Lilla Mogadishu” som det kallas i folkmun. Området riskerar nu att uppgraderas från ”riskområde” till ”särskilt utsatt område” av polisen.

Redan nu klassar man situationen som röd efter en samverkansmodell som kommunen och polisen jobbar med för att öka trygghet och säkerhet.

I grönt läge råder en normal situation. I gult läge finns risk för oroligheter eller händelser som kan medföra våldsamheter. I rött läge har situationen ”övergått i kollektiva våldsyttringar i form av exempelvis anlagda bränder, stenkastning, skadegörelse, våld och hot mot samhällsföreträdare som räddningstjänst, ambulanspersonal och polis”.

Allvarligt läge

Enligt kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) har man kommit till en punkt där det är allvarligt och saker och ting måste hända snabbt. Han menar även att situationen måste upp på högsta politiska nivå i kommunen och avser att bjuda in polisen till kommunstyrelsen.

– Vi måste jobba tillsammans och se vilka nya åtgärder som måste till. Vi måste vara tuffa efter det skit som händer. Det måste också upp på högsta nivå inom polisen, säger han till Dalarnas Tidningar.

Vidare vill han se områdespoliser i västra Borlänge så snart som möjligt och vill ha upp fler övervakningskameror. Ytterligare åtgärder kan vara att ordningsvakter sätts in i bostadsområden och att se över bidragsbrottsligheten samt arbeta mer förebyggande med ett utvecklat stöd kring familjer.

– Vi får diskutera det tillsammans med polisen. Jag utesluter ingenting just nu. Vi måste få ordning och reda.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons