ikea-ryssland

Faksimil Twitter

Utrikes

Rusning till Ikea innan verksamheten stängs ned i Ryssland

Publicerad 3/5/2022
Annons

Efter påtryckningar har Ikea beslutat att stänga ned varuhus och produktion i Ryssland. Detta fick ryssarna att flockas till varuhusen för en sista chans.

Under de senaste dagarna har Ikea kritiserats för att inte i likhet med andra företag reagera på den ryska invasionen av Ukraina, men nu vänder man alltså helt om och stänger ned den ryska verksamheten. Orsaken Ikea ger till nedstängningen är att det inte går att hålla igång verksamheten i rådande läge.

– Efter några dagar börjar vi inse konsekvenserna för vår verksamhet, inte bara i Ukraina utan även i Ryssland och Belarus. Vi har därför kommit till beslutet att vi pausar Ikeas verksamhet även där, säger Tolga Öncü, globalt ansvarig för detaljhandeln inom Ingka Group som driver majoriteten av världens Ikea-varuhus, till Dagens industri.

Totalt berörs omkring 15 000 anställda i de båda länderna. För att inte riskera att medarbetare drabbas hårdare än nödvändigt har man infört en inkomstgaranti för tre månader framåt, oavsett om verksamheten under hela den tiden hålls stängd eller inte.

Den ryska marknaden är Ikeas tionde största. Då majoriteten av det som produceras i Ryssland också säljs där tror man inte att Ikea utanför landet kommer att påverkas.

Ingen bojkott

Det handlar dock inte om någon bojkott av Ryssland utan stängningen beror främst på att det inte är praktiskt möjligt att hålla verksamheten igång då gränserna stängs för import och expert.

– Vi är emot krig, oavsett var i världen det sker och fokuserar på att göra det bästa för de många människorna, säger Tolga Öncü.

Man vill dock inte kritisera Ryssland.

– Vi fördömer krig, var det än sker och just nu har vi ett krig i Europa och vi fördömer det.

Utöver nedstängningen skänker företaget 40 miljoner euro för att hjälpa människor i nöd på grund av kriget.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons