I EU pågår diskussioner om att låta ett återupptagande av handeln med rysk gas ingå i ett avtal om fred i Ukraina. Det skulle underlätta att få till stånd ett avtal med Ryssland, menar man, samtidigt som det skulle lösa energikrisen i EU som tagit sig uttryck i skyhöga elpriser.

Beslutsfattare i EU debatterar huruvida man åter ska börja köpa rysk pipeline-gas som del i ett potentiellt avtal för att få slut på kriget i Ukraina. Det erfar källor med insyn som Financial Times talat med.

Olika åsikter

Förespråkarna för att köpa rysk gas menar att det skulle få ned de höga energipriserna i Europa samtidigt som det skulle vara en morot för att få Moskva till förhandlingsbordet och få båda sidor ett skäl att få till stånd ett varaktigt eld upphör.

Idén att låta rysk gas åter flöda in till Europa välkomnas dock inte av alla utan möter starkt motstånd från flera av Ukrainas närmast allierade i EU. Man menar att det främst är intressenter från länder där energikrisen är som värst, däribland Tyskland, som av egennyttiga skäl förordar gashandel som en del av fredsförhandlingar med Ryssland.

Tyskland stor vinnare

Just Tyskland hade förlitat sig på den ryska gasen för att täcka upp bortfallet när man beslutat avveckla både kol- och kärnkraft. För EU som helhet stod den ryska gasen för 40 procent av behovet med Tyskland som den enskilt största importören. Den ryska invasionen av Ukraina förändrade situationen drastiskt.

Bild: Kreml.

Skälet till att man i EU nu positionerar sig inför ett fredsavtal och funderar över vad ett sådant bör innehålla, beror i hög grad på Donald Trumps återkomst till Vita huset. Trump aviserade redan i opposition att han skulle få slut på kriget om han återvaldes. I EU måste man därför räkna med att så också sker, i kontrast till hur det tidigare låtit, där man varit beslutsam om att låta kriget fortsätta till dess Ryssland kapitulerar villkorslöst.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i ett uttalande på onsdagen att han är öppen för diplomatiska lösningar för att få slut på dödandet. Varken han eller någon annan i den ukrainska regeringen har kommenterat hur man ställer sig till att EU-länder åter börjar köpa rysk gas som en del av en fredslösning.

Krockar med tidigare EU-beslut

Vid sidan av de ideologiska invändningarna mot förslaget, finns också ekonomiska sådana från de aktörer som tagit Rysslands marknadsandelar på den europeiska gasmarknaden. Deras existens står och faller med att embargot mot den ryska gasen består, eftersom man inte kan konkurrera med de ryska gaspriserna.

Förslaget krockar också med ett nu gällande EU-beslut om att inga fossila bränslen från Ryssland ska få förekomma i EU från och med mars 2027. Den europeiska energikrisen har dock fått många att vilja riva upp beslutet. Gasen i EU kostar i snitt tre till fyra gånger mer jämfört med exempelvis USA.

Viss rysk gas sipprar ändå in till EU

Inflödet av rysk gas till Europa har inte helt upphört trots sanktionerna. Den stod under 2024 för tio procent av behovet. Den siffran har emellertid halverats i januari i år genom att ett ett överföringsavtal som medger införsel av rysk gas har löpt ut.

Det som nu återstår är den gas som anländer via turkiska TurkStream som främst går till Ungern. Regeringen i Budapest tillhör också de som ställt sig mest positiva till att vrida på gaskranarna från Ryssland på nytt.