Ryssland väntas under våren inleda en större offensiv i Ukraina. Det bedömer Washington-baserade Institute for the study of war.

Under sensommarens och i höstas drabbades Ryssland av större bakslag vid Charkiv och Cherson i östra Ukraina. Men sedan dess har de ryska styrkorna omgrupperat och gjort framryckningar på flera platser längs hela fronten.

Rysk våroffensiv?

Enligt västerländska bedömare väntar nu en större rysk offensiv under våren. En kommande rysk storoffensiv är något som även diskuteras i Ukraina.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tror att Ryssland kan komma att mobilisera ytterligare uppemot 200 000 soldater. Han oroar sig för ökande rysk militärproduktion och att ryssarna köper vapen från Iran och Nordkorea.

– Om Putin vinner i Ukraina så är det en tragedi för ukrainarna, men det skickar också ett farligt budskap till auktoritära ledare över hela världen om att de kan uppnå sina mål med militär makt, säger han under tisdagen.

Leoparder till undsättning

Tyskland meddelade motvilligt förra veckan att de kommer skicka 14 stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina. I Tyskland är det blandade känslor kring att tyska stridsvagnar sätts in för att kriga mot ryssar på östfronten – något som för tankarna till andra världskriget.

Samtidigt gav tyskarna, efter veckor av förhalningar, grönt ljus till andra länder som köpt den tyskbyggda stridsvagnen att skicka dem till Ukraina.

Polen, det land som ivrigast begärt att få skicka stridsvagnar till Ukraina, har uppemot 250 Leopard 2 och vill skicka hundra av dessa. Britterna har lovat skicka 14 av sin egen Challenger 2-stridsvagn. Sverige kommer skicka stridsfordon 90 och har även lovat ukrainarna artillerisystemet Archer.

Ukraina har vädjat till västvärlden om tyngre vapen för att stå emot den ryska invasionen.

LÄS ÄVEN: Nato-chefen: Vi tolererar inte att Ukraina förlorar kriget