ryska-ambassaden-krim-feature

Faksimil

Inrikes

Ryska ambassadens ”kartmiss” – Krimhalvön del av Ukraina

Publicerad 1/18/2023
Annons

Ryska ambassaden i Stockholm hånas för att ha lagt upp en karta på Twitter där Krimhalvön är en del av Ukraina och Kosovo en självständig stat. Ambassaden försvarar sig med att kartan hittats på Instagram.

Ska Krim tillhöra Ryssland, Ukraina eller ha någon annan status? Det är en konflikt som pågått sedan Sovjetunionens sammanbrott. Under 90-talet förklarade sig halvön självständig, därefter tog Ukraina kontrollen, den annekterades 2014 av Ryssland och har varit under ryskt herradöme sedan dess.

Del av Ukraina?

Under tisdagseftermiddagen lade emellertid Rysslands ambassad i Stockholm upp en kartbild över Europa som nog fick en och annan att sätta kaffet i vrångstrupen. På kartan, som handlar om bensinpriser i Europa, är Krim liksom Donbassregionen ritad som en del av Ukraina.

Faksimil

Många passar på att göra sig lustiga över Twitterinlägget. ”Tack ryska ambassaden för att ni erkänner att Ukraina tillhör ukrainarna”, skriver en person.

LÄS OCKSÅ: Myndighet: Putins propaganda gör svenskarna främlingsfientliga

Flera undrar om den ansvarige kommer straffas genom att skickas till något arbetsläger eller till fronten i Ukraina. Andra påpekar att även Kosovo ritats som en självständig stat på kartan. Kosovo erkänns inte av Ryssland, vilket heller inte flera EU-länder gör.

Ryska ambassaden svarar på hånet med att kartan med bensinpriserna kommer från ett Instagramkonto.

LÄS ÄVEN: Generalmajoren: Svenska soldater först på plats vid krig i Baltikum

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons