belgorod-offensiv-feature

Evakueringscenter i Belgorod. RIA

InrikesUtrikes

Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod

Publicerad 6/5/2023
Annons

Tusentals ryska civila har evakuerats undan ukrainska attacker in i Belgorodregionen, på den ryska sidan av gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Det rapporterar flera medier.

Striderna inne i Ryssland har nu pågått i ett par veckors tid. Ukrainska och ukrainskstödda förband har vid flera tillfällen korsat gränsen på olika platser, för att under några dagar eller åtminstone timmar försöka hålla ryskt territorium, innan de drar sig tillbaka igen. Bland annat svenska vapen har använts av de ukrainska trupperna.

LÄS MER Ryssland: Svenska vapen användes i ukrainska attacken på Ryssland

Från officiellt ryskt håll har omfattningen av attackerna och dess allvar tonats ned. De som härjar i Belgorodoblastet avfärdas som ”ukrainska sabotageförband”, och det framställs som att situationen är under kontroll. I den ukrainska propagandan, liksom i västvärldens medier, framstår istället attackerna som svidande nederlag för ryssarna.


”En svår situation”

Det blir emellertid allt mer tydligt att Ryssland inte lyckas hålla gränsen. Utrustade med stridsvagnar och stridsfordon som västmakterna skickat, vållar de ukrainska trupperna en allt värre huvudvärk på den ryska sidan av gränsen. Enligt det ryska Telegramkontot Rybar, som i västvärlden ses som ett propagandakonto med över en miljon följare, är det en ”svår situation som utvecklar sig”.

Uppemot ett tjugotal samhällen och mindre byar har senaste dagarna beskjutits med hundratals artillerigranater av de ukrainska förbanden. Flera civila har både dödats och skadats. I ukrainska sociala medier skryts det öppet med de skador som vållats, även mot civila mål, inne i Ryssland. En av de ryska städer som attackerats är Shebekino med omkring 40 000 invånare. Den ligger bara några få kilometer från gränsen till Ukraina.

Förödelse i Shebekino. Telegram
Förödelse i Shebekino. Telegram

Tusentals civila evakuerade

USA har tidigare officiellt sagt att de vapen som skickats till Ukraina är för att försvara det egna landet och att man inte ”uppmuntrar eller möjliggör attacker inne i Ryssland”. Samtidigt har det hetat att ”det är upp till Ukraina att avgöra hur detta krig ska utkämpas”.

Tusentals ryska civila, enligt vissa medieuppgifter fler än 4000, har evakuerats från gränsområdena till evakueringscenter i Belgorod – oblastets administrativa huvudstad. Det skrivs på ukrainska Telegramkonton om att ryssarna nu fått sitt ”24 februari”, vilket anspelar på det datum då Ryssland förra året invaderade Ukraina.

Det är även tyst i väst om att Ukraina påstås använda de vapen Nato och dess allierade skickat för att beskjuta civila mål. Den rådande uppfattningen tycks vara att man ser mellan fingrarna med om Ukraina gör det, då fienden Ryssland anses bryta mot folkrätten. Antalet civila offer i Ryssland de senaste dagarna bleknar dessutom sett till antalet ukrainska civila som dödats i ryska attacker längs hela fronten i Ukraina under samma tidsperiod.

Evakuerade ryssar. Faksimil/RIA

Krigsfångar förs till Ukraina

Vid attackerna mot Ryssland har de ukrainska förbanden tagit minst ett dussintal ryska soldater och gränspoliser till fånga. I ett videoklipp som sprids i sociala medier visas dessa triumferande upp för omvärlden, och det förklaras att fångarna kommer föras tillbaka till Ukraina.

Belgorodoblastets guvernör Vyacheslav Gladkov förklarade under eftermiddagen igår att han personligen ville möta företrädare för de ukrainska trupperna vid en ryskkontrollerad checkpoint utanför Shebekino. ”Jag garanterar säkerheten”, sade han.

En invit de ukrainska trupperna inte tackade ja till.

Faksimil/Telegram
Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons