Daniil-Medvedev-Aryna-Sabalenka-feat

Världstvåan Daniil Medvedev och världsfyran Aryna Sabalenka får inte spela Wimbledon.

Utrikes

Ryska tennisspelare rensas ut från Wimbledon

Publicerad 4/22/2022
Annons

Den anrika brittiska tennisturneringen Wimbledon ansluter sig nu till de aktörer som kollektivt bestraffar alla personer med rysk etnicitet för Putins invasion av Ukraina. Alla spelare med med ryskt medborgarskap kastas ut från tävlingen, detta trots att de inte representerar Ryssland utan bara sig själva. Det spelar heller ingen roll vilken åsikt en spelare har om invasionen av Ukraina.

Både ryska och belarusiska spelare kommer att portas från årets upplaga av tävlingen i sommar på ingen annan grund än deras etnicitet och nationalitet. Det meddelar arrangören AELTC. Beslutet innebär att bland annat världstvåan Daniil Medvedev inte får spela. På damsidan drabbas Aryna Sabalenka, rankad fyra i världen.

Första gången sedan andra världskriget

Att på det här sättet kollektivt bestraffa spelar med viss etnisk och nationell tillhörighet har inte skett i Wimbledon sedan åren efter andra världskriget då tyska och japanska spelare nekades delta med hänvisning till vad deras länders respektive regimer gjort sig skyldiga till. Enligt AELTC är den Putins invasion av Ukraina på samma nivå som Hitlers anfallskrig på 1940-talet.

Under rådande omständigheter, med en sådan orättfärdig militär aggression, som saknar motstycke, skulle det vara oacceptabelt om den ryska regimen vann några fördelar genom att ryska eller belarusiska spelare fick delta”, skriver man som motivering i anslutning till det officiella beskedet,

Kreml protesterar

Medan de drabbade spelarna själva än så länge håller en låg profil har kommentarerna från Kreml varit starkt kritiska. Man menar att åtgärden utgör ett brott mot turneringens regler:

– Det är otillåtet att återigen hålla idrottare som gisslan på grund av politiska fördomar, politiska intriger och fientligt agerande mot mitt land, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov vid en presskonferens efter att AELTC:s besked nått Ryssland.

I mars sade Storbritanniens idrottsminister Nigel Huddleston att ryska spelare skulle få delta i i Wimbledon om de officiellt deklarerade avstånd från den ryska invasionen av Ukraina och Vladimir Putin personligen. Men i det beslut som AELTC nu tagit spelar det ingen roll vilken åsikt spelarna har.

AELTC:s ordförande Ian Hewitt lämnar en liten öppning för att beslutet kan komma att omprövas ”om läget förändras väsentligt” innan juni då turneringen drar igång.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons