izium-tortyr-feature

Foto: Ukrainas militär

Utrikes

Ryska tortyrkammare i återerövrad ukrainsk stad

Publicerad 10/3/2022
Annons

Den ryska militären hade ett tiotal platser där de torterade människor under sin ockupation av Izium i östra Ukraina. Det rapporterar bland annat Associated press.

Enligt Charkivs regionåklagare Aleksander Filtjakov är det för tidigt att säga hur många som utsattes för tortyr av den ryska militären, men det ska handla om dussintals offer.

LÄS ÄVEN: Bakslag för Ryssland i Ukraina

– Människor hör av sig varje dag och berättar att deras närstående, vänner eller familj, torterades av ryska soldater, säger han.

Tio tortyrplatser

Den amerikanska nyhetsbyrån uppger sig ha identifierat tio platser i Izium dit människor fördes för att torteras. Dels handlar det om den ryska militärens högkvarter under ockupationen, polishuset samt stadens administrationshus.

Dessutom fördes människor till en skola, ett dagis, en vårdcentral, en idrottsanläggning, ett kulturcentrum samt två privata bostäder för att bli torterade.

Enligt AP bestod tortyren av bland annat skendränkning genom så kallad waterboarding samt elstötar, och den var ”godtycklig, utbredd och helt och hållet rutin för både civila och soldater i staden”.

Izium återtogs av ukrainska trupper i mitten av september efter att ha varit under rysk kontroll i nästan ett halvårs tid.

Massgravar

Efter den ryska militärens reträtt har massgravar upptäckts i Izium. Den 23 september avslutades undersökningarna av en av dem. Enligt ukrainsk militär fanns fler än 400 kroppar i graven.

Flera av de kroppar som påträffats i massgraven har visat tydliga tecken på tortyr innan de dödats. Bland annat ihopbundna händer, skottskador på nära håll, knivskador och brutna armar eller ben.

Ytterligare minst två massgravar uppges ha påträffats i Izium, båda kraftigt minerade. Scenerna påminner om dem i Butja, utanför Kiev, under våren.

LÄS MER: Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

Tillbakavisas av Ryssland

Redan i april anklagades Ukrainas militär, i ryska medier, för att använda klusterbomber vid striderna om Izium som drabbade civilbefolkningen. Och de senaste uppgifterna om massgravar och tortyr i Izium tillbakavisas från officiellt ryskt håll.

Maria Zakharova, talesman för ryska utrikesdepartementet, avfärdar anklagelserna som ”provokationer” och jämför dem med Butja – övergrepp mot den ukrainska civilbefolkningen som inte heller erkänns av Ryssland.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons