Sergej Lavrov 4

Sergej Lavrov/Kriget i Ukraina. Foto: Faksimil YouTube

Utrikes

Ryske utrikesministern: ”Nynazister får inte styra Ukraina”

Publicerad 2/25/2022
Annons

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll en pressträff på fredagen där han kommenterade händelseutvecklingen i Ukraina. Lavrov meddelade att man inte accepterar att Ukraina styrs av ”nynazister”. Vidare är man beredd att samtala – förutsatt att Ukraina lägger ned sina vapen. Ukraina har svarat att man är redo för samtal och även om neutral status rörande Nato.

På den andra dagen av kriget i Ukraina fortsätter strider runt om i landet däribland i norra delen av huvudstaden Kiev.

LÄS ÄVEN: Här är EU:s och USA:s nya sanktioner mot Ryssland

I samband med en pressträff i Moskva på fredagen sa Lavrov att Ryssland inte ser någon möjlighet att erkänna den ukrainska regeringen som demokratisk eftersom man hävdar att den förföljer och begår folkmord mot sin egen befolkning.

– Ryssland kommer inte tillåta att nynazister styr Ukraina, säger Lavrov.

I ett nytt meddelande i sociala medier påstår Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Rysslands invasion är en början på ett krig mot Europa.

Ukraina är redo för samtal

Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, berättar för Reuters att Ukraina är redo för samtal med Ryssland – även om neutral status rörande Nato. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa att även Ryssland är redo för samtal men enbart om Ukraina lägger ned sina vapen.

– Vi är redo för förhandlingar när som helst, så snart de väpnade styrkorna i Ukraina svarar på vår uppmaning och lägger ner sina vapen, säger Lavrov.

Nedan följer hela pressträffen med Rysslands utrikesminister.LÄS ÄVEN: Ukrainska flyktingar på väg västerut – EU redo

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons