expressen-fake-news-feature

Foto: Skärmdump

InrikesUtrikes

Ryssland: Expressen sprider fake news

Publicerad 7/19/2022
Annons

Rysslands utrikesdepartement anklagar Expressen för att sprida ”fake news”. Bakgrunden är en artikel om en luftattack mot den ukrainska staden Krementjuk för drygt tre veckor sedan.

Det är eftermiddagen den 27 juni som Krementjuk vid floden Dnepr i Ukraina träffas av ryska robotar. Till följd av attacken börjar bland annat ett varuhus i staden brinna.

När svenska Expressen uppmärksammar händelsen anklagas Ryssland för att ”medvetet attackera civila mål av ren frustration”. Vidare påstås att målet för attacken ”saknade strategiskt värde” och att den motiverades av ”rysk ilska”.

Varuhusbranden. Foto: Ukrainska räddningstjänsten

Artikeln avslutas med ett citat från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj:

– Ryssland fortsätter ta ut sin impotens på vanliga civila. Det är utsiktslöst att hoppas på anständighet och humanitet från deras sida.

”Fake news”

Men Expressens artikel är ”fake news”. Det hävdar i alla fall Rysslands utrikesdepartement i ett uttalande. Ryska UD citerar det egna försvarsdepartementets talesman Igor Konashenkov, som säger att målet med attacken 27 juni var industrianläggningen Kredmash.

LÄS ÄVEN: FN: Ukraina använde handikappade som mänskliga sköldar

– Ryska luftstyrkor riktade en högprecisionsattack mot hangarer med vapen och ammunition, som levererats av USA och europeiska länder, vid Krementjuks vägmaskineri, säger Konashenkov.

– Detonationen av den förvarade ammunitionen vållade en brand i ett köpcentrum, som inte är i bruk, intill anläggningarna.

Stöds av satellitbilder

Av ukrainska källor framgår att det var varuhuset Amstor som brann ned 27 juni. Kartor över området visar att varuhuset ligger alldeles intill den industrianläggning som var måltavla för den ryska attacken.

LÄS ÄVEN: Uppgift: Svensk gripen i Azovstal riskerar dödsstraff

Det är svårt att bekräfta om det fanns amerikanska eller europeiska vapen inne i Kredmash, men satellitbilder som bland annat Skynews publicerat visar att hangarliknande byggnader inne på industriområdet träffades vid den ryska beskjutningen.

Skynews

Enligt ukrainska nyhetskällor var det två robotar som slog ned i industriområdet i Krementjuk, varav den ena vållade varuhusbranden.

LÄS ÄVEN: Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

Enligt Amstor omkom 25 personer i branden i varuhuset, medan 59 skadades. Företaget uppger också att omkring tusen människor befann sig i det när branden bröt ut, vilket motsäger det ryska påståendet om att varuhuset inte var i bruk.

Varuhuset före och efter branden. Bild: Skynews

”Grundlösa anklagelser”

Enligt uttalandet från ryska UD är det ”grundlösa anklagelser” att Ryssland ”medvetet siktar på civila byggnader”. Uttalandet är också mycket kritiskt till att svenska medier inte brytt sig om att skildra Rysslands motiv till attacken, trots att den kommenterats från ryskt håll.

Samnytt har sökt Expressens journalist Johan Ronge, som skrev artikeln och som namnges av ryska UD. Han har inte svarat.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Så jobbar ukrainska journalister under kriget

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons