fejk-news-feature

Faksimil/Skärmdump

Utrikes

Ryssland: Hackers bakom uppgift om stora ryska förluster

Publicerad 3/22/2022
Annons

Påståenden om att nästan tiotusen ryska soldater dödats i striderna i Ukraina är falska. Det skriver den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda.

Under gårdagen dök påståenden upp om att nästan tiotusen ryssar dödats i kriget i Ukraina i en artikel i den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda. De uppseendeväckande höga förlustsiffrorna, och att Ryssland till synes officiellt gått ut med dem, fick snabbt stor uppmärksamhet i västvärlden och citerades av flera medier.

LÄS ÄVEN: Rysk tidning: Nästan tiotusen stupade ryssar i Ukraina

Men att så många ryska soldater skulle ha dött i kriget är inte sant, skriver nu Komsomolskaja Pravda.

”Den 21 mars hackades administrationsgränssnittet för Komsomolskaya Pravdas webbsida och falsk information lades in i en artikel om situationen för den särskilda insatsen i Ukraina. Den felaktiga informationen togs omedelbart bort”, skriver tidningen.

Artikel från i söndags

Artikeln som uppgifterna om de påstått stora ryska förlusterna fanns med i publicerades redan i söndagskväll. Artikeln innehöll då inga uppgifter om ryska förluster, något som framgår av en arkiverad kopia av den.

Påståendena lades in i artikeln drygt elva timmar senare, vid lunchtid på måndagen, något som framgår av en annan arkiverad version av artikeln.

Det dröjde nästan sju timmar innan artikeln först togs ned och sedan återställdes till sin tidigare version. Denna gång återigen utan påståendena om att nästan tiotusen ryska soldater dött i kriget.

Komsomolskaya Pravda är en av Rysslands största dagstidningar med en av landets mest välbesökta nyhetssajter.

LÄS MER: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons