Ryssland kan vara på väg att dra ur kontakten med det globala internet och avskilja sig från resten av världen.

En obekräftad tweet har fått stor uppmärksamhet, där det påstås att landet kommer att ta bort sig självt från det internationella onlinesamhället den 11 mars.

Ett inlägg från den vitryska medieorganisationen Nexta har gjort påståendet och föreslår att alla företag som vill ha en närvaro på nätet i landet måste byta till inhemska servrar. Ryssland började aktivt förbereda sig för att koppla bort sig från det globala Internet”, står det i tweeten.

Senast den 11 mars måste alla servrar och domäner överföras till den ryska zonen. Dessutom samlas detaljerade uppgifter om webbplatsernas nätverksinfrastruktur in.

Cyberattacker

Påståendet har gjort stor spridning på sociala medier, och en annan påstår att det är en förberedelse för cyberattacker mot USA.

Ryssland kommer att koppla bort internet från och med den 11 mars, skrev en obekräftad Twitteranvändare med användarnamnet Black Swan.

Alla företag i Ryssland måste få en ’.ru-adress och en rysk inhemsk server. Företagen har fem dagar på sig att följa reglerna. Cyberattacker mot USA:s inkommande…

Är det troligt att det kommer att hända?

Motsäger påståendet

En rapport från den ryska dagstidningen Kommersant tycks motsäga påståendet och säger att ministeriet för digital utveckling har förnekat ett regeringsinitiativ för att blockera rysk tillgång till Internet. Så även om Putin skulle kunna ha uppmanat till att blockera Ryssland från nätet, kommer det kanske inte att bli verklighet.

Kommersant säger att ”ordern” nu bara är begränsad till regeringens webbplatser och att den har tagits för att förbereda landets internetinfrastruktur mot eventuella externa avbrott och cyberhot.

– Vi förbereder oss för olika scenarier för att se till att ryska resurser är tillgängliga för medborgarna, ska myndigheten sa sagt.

– Meddelandet till statliga myndigheter beskriver en uppsättning enkla rekommendationer för cyberhygien som kommer att hjälpa till att organisera arbetet mer effektivt för att skydda våra resurser från skadlig trafik, hålla tjänsterna igång och ha kontroll över domännamn, sa de vidare.

Oavsett om påståendet från den 11 mars är sant eller inte är det välkänt i tekniska kretsar att Ryssland har arbetat med sitt eget interna internet i flera år.

Inhemskt alternativ till internet

År 2018 införde landet ett nationellt program för digital ekonomi som syftar till att skydda landets infrastruktur på nätet även om andra länder skulle kunna stänga av den. Sedan, ett år senare 2019, meddelade Rysslands kommunikationsministerium att man framgångsrikt testat ett landsomfattande alternativ till internet.

Regeringen sa att vanliga ryska webbläsare inte märkte några förändringar i sin typiska webbanvändning medan det inhemska nätet var på plats.

– Tyvärr är den ryska färdriktningen bara ytterligare ett steg i den ökande upplösningen av internet, sade professor Alan Woodward, datavetare vid University of Surrey, då till BBC.

Allt fler auktoritära länder som vill kontrollera vad medborgarna ser sneglar på vad Iran och Kina redan har gjort.

– Det innebär att människor inte kommer att ha tillgång till dialog om vad som händer i deras eget land, de kommer att hållas inom sin egen bubbla, fortsatte Woodward.

– De uppmaningar om att öka trycket på vårt land som görs i väst tvingar oss att tänka på ytterligare sätt att skydda rysk suveränitet i cyberrymden, sa Leonid Levin, ordförande för en rysk kommitté för informationsteknik, också år 2019.

Ryssland antog i slutet av 2019 en lagstiftning, känd som lagen om ”suveränt internet”, som syftar till att skydda landet från att bli avskuret från utländsk infrastruktur, som svar på vad Ryssland kallade den ”aggressiva karaktären” hos USA:s nationella cybersäkerhetsstrategi.