På fredagen snabbinkallade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg utrikesministrarna för samtliga till försvarsalliansen anslutna länder. Detta med anledning av krav som Ryssland riktat mot Nato. Även Sverige och Finland som formellt inte är med i försvarsalliansen kontaktades. Efteråt meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Sveriges samarbete med Nato ska intensifieras ytterligare.
Ryssland har krävt att Nato inte expanderar ytterligare och framför allt inte in i de länder som tidigare ingick i Sovjetunionen. Men kravet avvisas av Nato-chefen Jens Stoltenberg och förklaras som “oacceptabla” av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist trots att Sverige som icke medlem i Nato inte har någon talerätt i frågan.
Han och partikamraten, statsminister Magdalena Andersson aviserar i stället att man som svar på Rysslands krav tvärtom ska fördjupa Sveriges samarbete med Nato. Också ÖB Micael Bydén tog på fredagen till orda och hävdade att han inte kan genomföra Försvarsmaktens uppdrag om Nato inte tillåts expandera in på tidigare Sovjetterritorium
Natos ordförande Jens Stoltenberg spänner också musklerna å försvarsalliansens vägnar och deklarerade i i ett uttalande på fredagen att “ytterligare aggressioner kommer att stå Ryssland dyrt”. Det är oklart om det ska tolkas som att man inom Nato är beredda att gå i väpnad konflikt med Ryssland.
Utöver att avvisa Rysslands krav på stopp för Nato-expansion togs frågan om den förstärkta ryska truppnärvaron vid gränsen mot Ukraina upp. Spekulationer om en förestående rysk invasion av grannlandet har förekommit en tid.
Stoltenberg klargjorde att en sådan inte kan tillåtas från Nato-håll, att Ukraina är ett självständigt land med rätt att försvara sig om man anfalls. Nato-chefen hävdade samtidigt att det inte finns någon grund för de rykten som florerar om att Nato i hemlighet stöttar Ukraina med militär träning och andra stridsresurser.
Svenskt Nato-medlemskap kryper närmare
Sverige är delat när det gäller medlemskap i Nato, både vad gäller folkopinionen och de politiska partiernas hållning. Medan de fyra tidigare Alliansen-partierna är för svensk anslutning är Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet emot.
Nyligen gjorde dock SD en förflyttning i riktning mot medlemskap när man anslöt sig till de allmänborgerligas förslag om en så kallad Nato-option för att snabbt kunna ansluta sig om säkerhetsläget skulle påkalla det. Socialdemokraternas tal om ett intensifierat samarbete med Nato tolkas också som en signal om att man kan vara på väg att svänga i frågan.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.