Rysslands säkerhetstjänst FSB pekar ut Ukrainas säkerhetstjänst för mordet på den ryska journalisten Daria Dugina. 43-åriga ukrainskan Natalia Vovk anklagas för att ligga bakom dådet, och påstås ha flytt till Estland efter attentatet.

Det var i lördags som Daria Dugina dödades när en bilbomb briserade i den bil hon färdades i på en motorväg nära Moskva. Detonationen var mycket kraftig, och den 29-åriga journalisten uppges ha omkommit omedelbart.

Daria Dugina. Skärmdump

Dugina var dotter till den politiske analytikern, filosofen och strategen Aleksander Dugin. Det finns därför misstankar om att han var den egentliga måltavlan för attentatet.

LÄS MER: Dotter till Putins ”Rasputin” död i bilexplosion

Dugin pekas av vissa ut som president Putins egen ”Rasputin” – hjärnan bakom Rysslands utrikespolitik. Titeln är dock omdiskuterad. Andra västerländska bedömare avfärdar den 60-årige filosofens påstådda inflytande över den ryske presidenten.

Svartlistad journalist

Daria Dugina var en kvinna som av västvärlden sågs som problematisk. Så sent som i början av juli svartlistades hon av Storbritanniens regering, anklagad för att sprida rysk propaganda.

Faksimil

”Daria Dugina är på olika onlineplattformar en frekvent och högprofilerad medverkare till desinformation gällande Ukraina och Rysslands invasion av Ukraina. Dugina har därför stöttat och främjat politik eller åtgärder som destabiliserar Ukraina eller undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet eller oberoende”, löd motiveringen till den brittiska bannbullan.

Dugina ger sin syn på konflikten mellan Ryssland och västvärlden.

– De hittade ingen bättre än mig att ha med på listan – en vanlig journalist utan tillgångar, kommenterade den ryska journalisten beslutet.

Dugina hade tidigare även svartlistats i bland annat USA och Australien.

Ukrainska säkerhetstjänsten

Från officiellt ryskt håll var det till en början tyst om vem som misstänktes för mordet på Dugina. Under söndagsförmiddagen hintade emellertid den ryska regeringstaleskvinnan Maria Zakharova om att Ukraina låg bakom.

Strax efter lunchtid på måndagen överraskade ryska säkerhetstjänsten FSB genom att namnge och publicera bild på förövaren. Natalia Vovk är den 43-åriga ukrainska som misstänks ha placerat bomben under Duginas bil.

Natalia Vovk. Faksimil

Vovk knyts till den ökända Azovbataljonen och ska enligt ryska medieuppgifter ha tagit sig från Ukraina till Ryssland under annan identitet den 23 juli i år. Den bil hon färdades i, en Mini Cooper, rapporteras ha haft nummerplåtar utfärdade av Folkrepubliken Donetsk för att undgå misstankar.

Vid lunchtid under söndagen ska hon därefter ha lämnat landet via gränsen till Estland. Vovk uppges ha fångats på bild av flera övervakningskameror. Hon fångades dessutom på film när hennes bil kontrollerades vid ryska gränsen av gränsvakter utrustade med kroppskameror. Både när hon reste in i Ryssland och när hon därefter flydde till EU.

Filmerna har offentliggjorts för media.

Estland kommenterar inte

I Estland blev uppgiften om att den ukrainska attentatskvinnan påstås ha flytt till landet snabbt en stor nyhet. Men landets gränspolis har valt att inte kommentera de ryska anklagelserna.

Ragne Keisk, talesman för Estlands gränspolis, säger emellertid att myndigheten inte mottagit någon formell begäran eller information från Ryssland.

Estlands inrikesdepartement avfärdar samtidigt hånfullt uppgifterna om Natalia Vovk som lösa ryska påståenden som framförs i en ”propagandakanal”.