På torsdagen kunde Samnytt rapportera att S-toppen Roger Holmberg i Kalmar döms för att på Facebook ha skvallrat om en rörelsehindrad invånares bidrag. Nu meddelar Socialdemokraterna att de trots den fällande domen har fortsatt förtroende för politikern. ”Det som hänt får inte kasta en allt för stor skugga över en lång och omfattande politisk gärning”, säger Linus Hellman (S).

Det var våren 2019 som en rörelsehindrad man, Erik Hellkvist, uttryckte kritik mot kommunens behandling av honom, däribland ett avslag på ett visst bidrag. Inlägget delades vidare i en lokal Facebookgrupp med över 15 000 personer och väckte stor uppmärksamhet.

LÄS ÄVEN: S-politiker skvallrade om rörelsehindrades bidrag på Facebook – döms för brott mot tystnadsplikt

Enligt kollegor till Roger Holmberg (S), socialnämndens ordförande, var politikern märkbart irriterad över att invånare uttryckte kritik mot kommunens verksamhet och engagerade sig därför själv i diskussionen på Facebook.

Holmberg kommenterade Facebookinlägget öppet med att skriva inför gruppmedlemmarna att Hellkvist hade fått ekonomiskt stöd någon dag tidigare och även fått hjälp att ansöka om ytterligare ersättningar. Uppläxningen av de kritiska gruppmedlemmarna avrundandes med följande slutkläm: ”Lite information som kan vara viktig att veta innan ni dömer i detta ärende – Roger Holmberg – Ordförande i socialnämnden i Kalmar kommun.”

På onsdagen meddelade Kalmar tingsrätt att Holmberg har handlat ogenomtänkt när han lämnade ut detaljerade uppgifter för allmänheten om den rörelsehindrade mannens situation. Han döms för oaktsamt brott mot tystnadsplikten och straffet blir dagsböter 40 om 550 kronor.

Roger Holmberg (S)

S: ”Får inte kasta stor skugga”

Socialdemokraterna meddelade på torsdagskvällen att de trots den fällande domen inte kommer att vidta några disciplinära åtgärder mot Holmberg. Linus Hellman är ombudsman för Socialdemokraterna i Kalmar län och uttrycker sitt stöd för partikamraten.

– Det som hänt får inte kasta en allt för stor skugga över en lång och omfattande politisk gärning, säger Hellman i en kommentar till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: S-topp avgår efter korruption – beviljade bidrag till sin egen klubb