Socialdemokraterna 9

Faksimil Youtube

Inrikes

S nya varning: Sverige blir mer som auktoritära länder

Publicerad 6/21/2023
Annons

På tisdagseftermiddagen höll Magdalena Andersson (S) en pressträff i riksdagen för att återigen varna att regeringen och Sverigedemokraterna använder makten till att försöka försvaga Socialdemokraterna.Men utspelet möter hård kritik. ”I 100 år har S riggat spelplanen”, skriver Timbros vd Benjamin Dousa.

Bakgrunden är att regeringen har gett en utredare i uppdrag att ompröva lagstiftningen för att förbjuda politiska lotterier. Något som väntas drabba Socialdemokraterna hårt. Den socialdemokratiska lotteriförsäljningen står numera för hälften av partiets intäkter.

LÄS ÄVEN: Så lurade S pensionärer att köpa lotter: ”99 kronor är inte ens en bulle och kaffe”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson framförde att Sverige har omfattande problem med gängkriminalitet, inflationen, klimatkrisen, vården, skolan, Nato-medlemskapet och kriget i Ukraina. Men trots det fokuserar regeringen och Sverigedemokraterna enbart på att försöka ”tysta oppositionen”.

– Det är inget vi sett i Sverige tidigare, det är något vi brukar se i mer auktoritära länder, säger Andersson.

– Det vi ser nu är en regering som medvetet använder lagstiftningsmakten för att tysta oppositionen. Genom att försöka strypa vår finansiering vill man ge sig på vår förmåga att granska regeringen. SD var tydliga med vad det handlar om, de vill se kortare förstamajtåg.

LÄS ÄVEN: S nya kampanj: ”Ge pengar till vår kampfond – det är allvar nu”

Andersson hotar med att Socialdemokraterna planerar en motattack.

– De kommunala och statliga bolagen som genom sina avgifter till Svenskt Näringsliv bidrar till den ekonomiska högerns opinionsbildning är något som bör granskas i den här utredningen. Men också det lokala partistödet som vissa partier använder för att skicka uppåt i organisationen och användas på nationell nivå, om det ska vara tillåtet att göra på det sättet.

LÄS ÄVEN: Han är sossen som leder BÅDE Skatteverket OCH sossarnas lotterier

Se hela pressträffen nedan:

”S har i 100 år riggat spelplanen”

Benjamin Dousa, Moderata ungdomsförbundets tidigare ordförande och numera Timbros vd, svarar på Socialdemokraternas utspel.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Sossarna försöker sig på historierevision”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons