En svårt sjuk kvinna i Västergötland vräktes felaktigt med ett dygns varsel från sitt stödboende. Orsaken var att kommunen bestämt sig för att förflytta kvinnan mot hennes vilja till annan ort. Nu har kommunen backat från tvånget och händelsen utreds av polisen.

Den både fysiskt och psykiskt sjuka 42-åriga kvinnan har varit bosatt på ett av Vänersborgs kommuns stödboenden. Kommunen, som styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, ville istället placera kvinnan på ett boende på en annan ort och gav henne en dag på sig att flytta.

LÄS ÄVEN: 88-årige Rolf tvingas att bo i sin bil av kommunen – SD ordnar boende på hotell

Det var i april som kvinnan fick beskedet att hon måste lämna boendet med mindre än 24 timmars varsel. Kvinnan kände sig kränkt och förtvivlad av kommunens drastiska besked eftersom hon inte har någonstans lokalt att ta vägen.

”Jag bad och vädjade till dem”

Kommunen backade senare från sitt beslut och drog tillbaka vräkningen. Men den informationen nådde inte fram till boendet och kvinnan låstes därför ute. Hon fick vädja till kommunen igen:

– Jag bad. Jag vädjade till dem snälla, snälla låt mig komma in, grät kvinnan ut till SR.

Kvinnans advokat hävdar att kommunen har brutit mot hyreslagen när man vräkt den utsatta kvinnan på det sätt som skett. Händelsen utreds nu av polisen.

Chef lovar bättring

Peter Martinsson är sektionschef i Vänersborgs kommun och han inte vill delta i en bandad intervju men medger att man har gjort fel.

– Vi har brustit i våra egna rutiner, vi ska aldrig upprepa det igen, berättar Martinsson för statsradion.

LÄS ÄVEN: Strokedrabbad 82-åring kastas ut från äldreboende därför att frun dött – kommunen ”storsatsar” på nyanlända

authorimage