magdalena-andersson-oscar-sjöstedt

Anders Henrikson, CC BY 2.0 / Landstingshuset, CC BY-SA 4.0

Inrikes

S-krav på att vindkraftskritisk sverigedemokrat läxas upp

Publicerad 3/31/2023
Annons

I en intervju kritiserar Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt vindkraft, något som S-ledaren Magdalena Andersson tycks ha svårt att smälta. Nu kräver hon att statsminister Ulf Kristersson (M) tar sverigedemokraten i örat.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Oscar Sjöstedt bland annat att den planerade utbyggnaden kommer ske över hans döda kropp och att det vore väst att avlägsna redan uppförda vindkraftverk.

LÄS ÄVEN: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?

Nu rasar Magdalena Andersson och hävdar att Sjöstedts politik kommer leda till högre elpriser, förlorade jobb och göra Sverige till ett fattigare land med lägre välstånd.

– Sverigedemokraternas kärlek till höga elräkningar var inget som de pratade om i valrörelsen, säger hon till SvD.

Nu kräver hon att statsminister Ulf Kristersson tar avstånd från Sjöstedts uttalanden – och det ska ske snabbt.

– Han kommer med ren desinformation när han säger att vindkraft är dyrt. Det är fel! Det är allvarligt när en företrädare för riksdagens näst största parti sprider desinformation och jag utgår från att Ulf Kristersson korrigerar honom så att han blir tillrättavisad, säger hon.

”Osvenskt”

Andersson menar att Sverigedemokraterna för ett kulturkrig mot vindkraft.

– Le Pen i Frankrike har också pratat om att hon vill riva vindkraftsverk. Sverigedemokraterna är en del av en global rörelse med Marine Le Pen i Frankrike, Orban i Ungern och Trump i USA. Det är djupt osvenskt.

Hon får medhåll av C-ledaren Muharrem Demirok.

– Det behöver inte bli faktisk politik. Bara det att en av de tyngsta aktörerna i regeringsunderlaget säger så här kommer att leda till ett stopp i ett antal investeringar redan nu. Det är det som gör det här så allvarligt!

Värsta slöseriet 2022

I januari rapporterade Samnytt att Region Gävleborgs satsning på vindkraft utsågs till 2022 års värsta skatteslöserie av Skattebetalarnas förening. 100 miljoner av skattebetalarnas kronor slösades bort.

LÄS ÄVEN: Regions satsning på vindkraft får pris: Värsta skatteslöseriet

I ett annat fall fick skattebetalarna gå in och rädda ett kommunalt vindbolag med 25 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Skattebetalarnas pengar räddar vindkraft i kris

Ekonomen och opinionsbildaren Klaus Bernpaintner, med ett förflutet som finansanalytiker, undrade i likhet med många andra vad det är som driver investeringarna i utbyggnaden av svensk vindkraft.

Efter att ha begärt ut årsredovisningarna för ett vindkraftsbolag med namnkunniga personer i styrelsen kunde han konstatera att det inte handlar om lönsamhet i verksamheten utan snarare om spekulation kring en grön hype och en växande bubbla dömd att spricka när modeflugan är passé och bara de ekonomiska realiteterna finns kvar.

LÄS ÄVEN: En miljon i förlust per vindsnurra

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1027Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons