Socialdemokraterna har använt ett telemarketingbolag i Uppsala för att övertala pensionärer att köpa deras partilotter. En tidigare säljare har visat ett manus om vad man ska säga när pensionärerna tvekar på att teckna ett abonnemang. Bland annat att ens egen mormor är fattigpensionär men att ”99 kronor inte ens är en bulle och kaffe på Pressbyrån idag”.

I förra veckan uppmärksammades det att regeringen vill förbjuda partilotterier. S-ledaren Magdalena Andersson rasar mot planerna och hävdar att Tidöregeringen inspireras av USA:s tidigare president Donald Trump och nu försöker tysta det största oppositionspartiet.

LÄS ÄVEN: SD: ”Dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin”

Förslaget kommer från Sverigedemokraterna och väntas drabba Socialdemokraterna hårt. Den socialdemokratiska lotteriförsäljningen står numera för hälften av partiets intäkter. Under 2021, det senaste redovisade räkenskapsåret, över 150 miljoner kronor och vinsten till 26,9 miljoner kronor.

Magdalena Andersson (S) hävdar att lagförslaget liknar mönster i andra länder där partier som Sverigedemokraterna är med och styr. Hon framför att det här kommer få stora konsekvenser för det politiska klimatet i Sverige.

– Det här är ett förslag för att tysta det största oppositionspartiet. Man använder lagstiftningsmakten specifikt riktat mot det största oppositionspartiet, i syfte att tysta, sa Andersson (S).

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson rasar mot strypta partilotter: ”Tystar oppositionen”

”Jag kände att jag lurade folk”

På onsdagen publicerade Expressen ett vittnesmål från en tidigare anställd vid Uppsalaföretaget Reko Marketing AB som säljer lotter på uppdrag av socialdemokratiska Kombispel.

– Vi var 30 – 40 personer som bara satt och ringde till potentiella lottköpare. Mestadels pensionärer. Det var väldigt prestationsinriktat med ord som ”Nu ska vi sätta tre sälj första timmen”. Klarade man det fick man en energidricka eller en godispåse, berättar den tidigare lottförsäljaren till Expressen.

Personen har även visat ett hemligt manus som säljarna har använt i samband med en kampanj. Säljarna betonade att det var en engångslott men egentligen var det ett månadsabonnemang som sedan kostade 200 kronor och var svårt för pensionärerna att avsluta.

Om pensionärerna var ointresserade eller tvekade på att teckna ett abonnemang med lotterna skulle säljarna säga följande:

”Nää, jag förstår, min mormor är vad man kallar för fattigpensionär och hon har ju förklarat att man behöver vända på varenda krona nu för tiden men jag menar… nu när det handlar om ynka 99 kronor – det är inte ens en bulle och kaffe på pressbyrån i dag…”.

– Jag kände att jag lurade folk, säger han till Expressen.

Kronofogden

År 2017 rapporterade Dagens Nyheter att Kombilotteriet sålde lotter på kredit till kunder och att just Kombispel var med på en topplista över de företag med flest ärenden hos Kronofogden. Mellan 2014 och 2017 hamnade 8 000 svenskar hos Kronofogden för att de inte betalat för de lotter de köpt av Socialdemokraterna.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna kallade till pressträff om ’hotet’ från SD