socialdemokraternas-trollfabrik
Inrikes

S-medarbetare erkänner trollfabrik – får behålla jobben

Publicerad 1/26/2018
Annons

De två medarbetare inom Socialdemokraterna som anklagats för att bedriva trollfabrik i sociala medier erkänner sig nu skyldiga. De får en reprimand och omplaceras men förlorar inte sina jobb.

Efter Samhällsnytts och andra alternativmediers avslöjande om att Socialdemokraterna byggt upp en trollfabrik i sociala medier med fejkade konton via vilka man spred satirbilder om politiska motståndare, stängdes de två medarbetare som utpekats för att ha skött trollverksamheten av.

LÄS MER: Så här ville Socialdemokraterna bygga sin egen trollfabrik redan 2015

Starka indikationer finns om att verksamheten inte bara var känd utan även sanktionerad från högre ort inom partiet, något som ansvariga dock förnekar. I enlighet med den hållningen tillsattes vad man rubricerade som en ”internutredning”.

Utredningen har nu kommit fram till att de två medarbetarna agerat på egen hand och i strid med partiets riktlinjer för närvaron i sociala medier. De två medarbetarna erkänner sig, i enlighet med den versionen av vad som inträffat, skyldiga.

LÄS MER: S-medarbetare avstängd och utreds efter rapportering från alternativa medier

Erkännandet innebär att de placeras om till nya arbetsuppgifter och får en tillsägelse men behåller sina anställningar inom partiet.

Socialdemokraternas kommunikationschef Helena Salomonsson uppger i ett uttalande till media att hon är ”besviken och förbannad” över de två medarbetarnas agerande som hon finner ”oacceptabelt”.

LÄS MER: #BackaHultqvist-kampanjen spred falska bilder – kopplas till anklagelser om trollfabriken

För Socialdemokraterna är historien pinsam i skenet av den debatt som pågått en tid där man från vänsterliberalt håll beskyllt ”högerpopulister” för att sprida falska nyheter och spekulerat kring att detta bland annat kan ha lett till att britterna röstade ja till utträde för Storbritannien ur EU, att amerikanerna röstade fram Donald Trump som USA:s president och att fransmännen röstade fram Marine Le Pen till andra omgången i det franska presidentvalet.

LÄS MER: Socialdemokraterna har ingen förklaring till användningen av trollkonton

Att två socialdemokratiska partifunktionärer ägnat sig åt precis den sortens verksamhet ”är oerhört allvarligt”, säger Helena Salomonsson och tillägger att ”det är absolut inte så vårt parti ska bedriva valrörelse”.

LÄS MER: Misstänkt trollfabrik hos Socialdemokraterna avslöjad

Salomonsson vill inte berätta på vilka platser de två hamnar och med vilka arbetsuppgifter. Hon uppger att de två i övrigt skött sig bra.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons