Brudöverlämning – att brudens far leder henne fram till altaret där brudgummen väntar – är en tradition inom den kristna kyrkan, som alternativ till att brud och brudgum går tillsammans uppför altargången. Men nu vill en kvinnlig präst tillika socialdemokratisk kyrkopolitiker förbjuda sedvänjan. Hon får dock mothugg från flera håll.

Det är kvinnoprästen Sara Waldenfors, som även är stridbar S-politiker i Svenska kyrkan, som i en motion till kyrkomötet menar att pappor bör förbjudas att ledsaga sina döttrar fram till altaret i samband med kyrkobröllop. Enligt Waldenfors är det uttryck för en ”människosyn” som är jämförbar med sådant som tvångsäktenskap och oskuldstvång som förekommer i den underutvecklade delen av världen och även här som en konsekvens av invandringen från sådana länder.

Kungen överlämnade kronprinsessan

Men alla läser inte in misogyni och hederskulturellt kvinnoförtryck i traditionen. Det kändaste exemplet i Sverige är när kung Carl den XVI Gustaf 2010 ledde sin dotter, kronprinsessan Victoria, till altaret vid den internationellt mediebevakade vigselceremonin i Storkyrkan i Stockholm där hennes tillkommande Daniel väntade.

Många mindre kända svenskar som gift sig i kyrkan eller står i begrepp att göra det reagerar också starkt negativt på S-prästens förbudsiver och påståenden om att fäders ledsagande av döttrar till altaret i Sverige skulle försvåra Svenska kyrkans internationella arbete i tredje världen mot tvångs- och barnäktenskap eller annat förtryck mot kvinnor och flickor.

Kvinnor vill behålla traditionen

Tidningen Dagen, som uppmärksammat Waldenfors förbudsmotion, har talat med kvinnor som gift sig på det här sättet och för dessa har det känts självklart att göra så. Att det skulle vara uttryck för en oacceptabel ”människosyn” eller vara jämförbart med tvångs- och barnäktenskap är det ingen som vill skriva under på.

– Det känns konstigt att förbjuda det. Jag tycker man ska få bestämma själv. Det var viktigt för oss, berättar Elise Ralston Samuelson, som gifte sig på det sättet och vars släkt har rötter i Storbritannien där sedvänjan är mer utbredd än i Sverige.

Svagt stöd för förbud bland präster

Tidningen Dagen har även ringt runt till populära vigselförsamlingar och kontentan är att få präster ser det som rimligt att göra sådana övertolkningar av traditionen, lika lite som alla som gifter sig kyrkligt ser det som ett löfte inför Gud, utan betraktar hela ceremonin som bara allmänt högtidlig och kulturellt traditionsenlig.

De allra flesta menar att det bör vara upp till paren som gifter sig att tolka faderns ledsagande av bruden till altaret, och inte vara tvungen att se på traditionen på samma sätt som Waldenfors, vilket skulle bli fallet med ett förbud. Det skulle också gå emot vad uppemot hälften av de som ingår äktenskap vill. Men siffran varierar stort mellan församlingarna.

Kan skrämma bort fler från Svenska kyrkan

En präst, Helen Olsson, som Dagen talat med menar också att Waldenfors med sin motion försöker ruska liv i en död fråga. Att förbjuda den här traditionen var från vänsterfeministiskt håll på tapeten redan för 20-30 år sedan men fann inget gehör att tala om. Enigheten var och är fortsatt bred om att valfriheten bör finnas kvar.

En annan präst, Leif Nordlander, menar att den här typen av ytterligare vänsterpolitisering av kyrkan bara leder till att ännu fler svenskar lämnar Svenska kyrkan i en tid då tappet redan är stort.

– Jag tror att det kan få negativa konsekvenser utifrån huruvida medlemmar i Svenska kyrkan vill fortsätta vara medlemmar. Vi behöver inte ge några ytterligare bevekelsegrunder för folk att träda ur kyrkan, säger han.

Dagen har kontaktat motionsskrivaren Sara Waldenfors för en kommentar. Hon svarar dock att hon inte har något mer att säga i frågan utöver det som står att läsa i motionen.