Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi sågar regeringens planer på att låsa in fler av landets kriminella. Enligt S-toppen kommer regeringens planer sätta för hårt tryck på Kriminalvården och förvandla fängelser till ”en krutdunk där intagna radikaliseras in i allt grövre kriminalitet”. Men några egna förslag för att bryta ned gängkriminaliteten och säkra landets gator presenteras inte.

Det är Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson Socialdemokraterna, Joachim Danielsson, ordförande fackförbundet ST inom Kriminalvården, och
Christer Hallkvist, ordförande Seko inom Kriminalvården, som har författat en debattartikel i Aftonbladet för att kritisera Tidöpartiernas ambition att hålla kriminella borta från gatorna

LÄS ÄVEN: Kriminalvårdschefen utmanar regeringen – vill ha sänkta straff och fler permissioner

S-toppen och fackpamparna framför att Tidöpartierna belastar Kriminalvården med ”populistisk politik” och tydliggör att politiker har ett ansvar ”att lägga enkla lösningar och billiga poäng bakom sig”. Detta eftersom en sådan typ av kriminalpolitik påstås aldrig kunna lösa problemen i Sverige.

Shekarabi, Danielsson och Hallkvist hävdar att det är ”en nästintill omöjlig uppgift” att förverkliga regeringens politik eftersom som att Kriminalvården inte har resurser för att låsa in kriminella.

”En havererande kriminalvård kommer inte att leda till ett tryggare Sverige.”

LÄS ÄVEN: Kriminalvården satsade på ”luftiga rum” med havsutsikt – nu har fångar rymt

Shekarabi är besvärad över att Tidöpartierna ”stirrar blint” att lösningen enbart ligger i att låsa in kriminella, vilket han menar riskerar skattebetalarnas pengar på ineffektiva åtgärder som sedan kan resultera i att radikalisera kriminella.

”Den grova organiserade brottsligheten äger inget utrymme i vårt Sverige. Men vägen dit går inte genom att belasta Kriminalvården med en populistisk politik som underminerar Kriminalvårdens expertis och som framförallt – riskerar att göra fängelser till en krutdurk där intagna radikaliseras in i allt grövre kriminalitet.”

Shekarabi uppmanar regeringen att ”lyssna på expertisen”. Men utöver floskeln att ”hela samhället måste kraftsamla” presenterar Shekarabi och hans kamrater inom facket inga egna förslag för att hålla kriminella borta från gatorna och därmed göra samhället tryggare.

LÄS ÄVEN: Internutredning visar tio fall där Kriminalvården infiltrerats